Jestliže chcete doma pěstovat rostlinu, které se bude u vás v pokoji jednoznačně dařit, je tou pravou domácí štěstí. Díky ní se váš byt krásně zazelená. Domácí štěstí je pokojová rostlina, botanicky Soleirolia soleirolii nebo také Helxine soleirolii. Pochází ze Středomoří, kde se pěstuje i namísto trávníku. Vytváří polštářky drobných kulatých listů, které přerůstají až v zelené vodopády. Je velmi drobná. Z jejího porostu se vytváří jakýsi koberec, který tvoří její drobné a kulaté lístky. Ty vyrůstají z narůžovělých stonků. Rostlinka to není nijak výrazná, pokud kvete, což se děje v průběhu celého roku, její kvítky jsou nenápadné a taktéž velice drobné.

Jak na pěstování

Rozhodli jste se mít domácí štěstí doma? Pak věřte, že je to rostlinka velmi nenáročná a většinou snese i ty podmínky, které ostatní květiny ne. Ideální je světlé místo, až polostín, přímé slunce jí ale nedělá dobře. Umístěte ji tedy nejlépe na parapet, kam moc nesvítí. A protože má ráda vlhkost, můžete ji bez obav postavit například i do koupelny, pokud v ní máte okno, kudy proudí do místnosti světlo. Krásně vynikne v závěsné nádobě (ale nesmí být zavěšená ve stínu). Jestliže budete o domácí štěstí správně pečovat, pak nádherně přeroste závěsnou nádobu a budou z ní viset převislé trsy zelených lístečků.

S vodou opatrně

Domácí štěstí je trošku náročnější na zalévání. Nikdy by neměla přeschnout. Květináč s rostlinou rovněž postavte do misky s vlhkými oblázky, které udrží vlhkost. Nedostatek vzdušné vlhkosti způsobuje totiž zasychání mladých listů. Samozřejmě i tady platí, že zálivka musí být častější v létě než v zimě. Domácí štěstí zalévejte zespodu, protože lístky nemají rády proud vody. O to častěji jim dopřejte rosení.

Potřebuje dobrý substrát i výživu

Domácí štěstí je spíše chladnomilná rostlina, avšak teplota při pěstování by neměla klesnout pod 7 stupňů. To by zimou uschla. Další dobrou zprávou je, že netrpí na škůdce ani choroby, takže péče o ni bude výrazně snazší, žádné vybírání brouků a nejrůznější postřiky. Pokud se ji snažíte zasadit, pak jí svědčí kyprá výživná zemina. Důležité je i pravidelné hnojení, v době vegetace je nutné minimálně jednou, dvakrát měsíčně. V zimě pak trochu jednou za šest týdnů.

Domácí štěstí můžete rozmnožovat, jak je libo

Květinu si můžete snadno namnožit nebo přesadit, je to jednoduché. Základní množení rostlinky je dělení. Množíte dělením celých trsů, aby květina brzy pokryla celý květináč. A jak na to? Kolem květináče s domácím štěstím postavte misky s vlhkou zeminou. Převislé trsy nikdy netrhejte, zahynuly by. Do misek položte převislé stonky a upevněte je drátem. Jakmile zakoření, odstřihněte je od původní rostliny. Při přesazování je to trochu jinak. Do nové nádoby s rašelinovým substrátem přesaďte více menších trsů, aby brzy zarostla hustým porostem nebo aby kořeny vyplnily květináč.

Není štěstí jako štěstí

Soleirolia soleirolii je pravé domácí štěstí. Podobný vzhled má i jedovatá korálovka. Korálovka pochází ze Střední a Jižní Ameriky a je velmi náročná na vzdušnou vlhkost. I kvůli tomu, že má ráda nižší teploty, se její pěstování jako pokojové rostliny u nás nedaří. Kromě korálovky si můžete s domácím štěstím snadno splést i jiné velmi podobné květiny. Proto se vyplatí poradit se v květinářství, ať si to své domácí štěstí opravdu dovezete domů.