Celulitida se objevuje jak u žen, tak u mužů. Je pravda, že ženy se s ní mohou setkat častěji, v důsledku těhotenství či užívání hormonální antikoncepce. Vedle toho ji však také způsobuje ochabování vazivové tkáně nebo nezdravý životní styl (kouření, nadměrná konzumace alkoholu). Vliv mají také geny.

Celulitidě lze předcházet správnou životosprávou, tedy dodržováním pitného režimu, zdravou stravou a dostatkem pohybu.

Jak s pomerančovou kůží zatočit?

Pokud se celulitida na vašem těle objeví, existuje hned celá řada způsobů, jak se jí zbavit. Vedle lymfatických masáží, karboxyterapie nebo radiofrekvenčního ošetření můžete zkusit aplikovat některé domácí tinktury.

Jednou z finančně méně náročných metod jsou bylinky a přírodní oleje. A že je z čeho vybírat!

Pomohou oleje i krémy

Prvním velkým balíčkem možností jsou oleje. Doporučuje se avelánový olej, který je bohatý na vitamin E a který pokožku zvlhčuje. Další možností je mrkvový olej, ale také olivový s přídavkem esenciálních olejů. Kůži vám také pomůže vyhladit olej skořicový, jalovcový, březový nebo levandulový.

Aplikace olejů se liší v závislosti na druhu. Třeba březový olej je vhodné krouživými pohyby vmasírovat do pokožky první měsíc nejméně 2x denně, poté stačí už jen jednou za den.

Po kterých tinkturách sáhnout?

Celulitidu se daří odstraňovat také konzumací čajů nebo různých bylinek. Je možné použít list pampelišky, kopřivu, jalovec, jírovec nebo fenykl.

Z tinktur je vhodné zmínit plevelnou rostlinu pýr. Tu je vhodné dávkovat třikrát denně (dvacet kapek).

Další variantou je gotu kola známá též jako pupečník asijský. Ta obsahuje mnoho minerálů, jako je železo, vápník nebo draslík. Je vhodná nejen na zlepšení stavu pokožky, ale také kardiovaskulárního nebo nervového systému.

Na závěr je potřeba zmínit tinkturu z pupenů ořešáku královského. Ta dále posiluje odolnost organismu a kontroluje metabolismus cholesterolu. Dávkujte ji stejně jako výtažek z pýru.

Zdroj: nadeje-byliny.eu, herbavis.cz, zena.aktualne.cz, benu.cz