Na tuhle tlačenku potřebujete hlavně zeleninu a vejce. Když navíc přidáte pár plátků šunky, nic nezkazíte, a dost možná svůj okruh strávníků naopak rozšíříte. A pozor: dnes nachystejte a jezte ideálně až zítra. Ověřte si sami, že druhý den bude vaječná tlačenka ještě lepší.

A ve videu přidáváme perfektní tip na luxusní snídani, samozřejmě s vajíčkem:

Zdroj: Youtube

Pár dobrých rad

  • Vaječná tlačenka je rychlá záležitost, přesto se vyplatí zapomenout na sterilovanou zeleninovou směs. Raději volte čerstvou, případně kombinujte čerstvou a mraženou. S jedinou výjimkou a tou jsou sterilované okurky, ideálně opět domácí. Spolehněte se, že se to podepíše na lepší chuti.
  • Pokud nechcete ani sterilované okurky, z nichž se dále používá lák na ochucení, připravte si vlastní nálev. Jeden z receptů najdete například zde.
  • Hotová směs se často dává do formy na srnčí hřbet, z nějž se krájí úhledné plátky. Ale stejně tak to může být forma na bábovku či dort, případně více malých formiček připomínajících bábovičky.

Suroviny: 5 vajec velikosti L, 250 g zeleniny (směs: kromě kyselých okurek jde o mrkev, celer, petržel, kousek papriky/kapie, mražený hrášek a kukuřici), 100 g šunky od kosti, 100 až 150 g majonézy, 150 ml horké vody, 150 ml láku z okurek, 1 balíček Želatiny na vaječnou tlačenku Labeta nebo čiré želatiny práškové, sůl a pepř

Postup: Směs zeleniny je na vás, většinou se však snažíme o co nejpestřejší barvy, jíme také očima. Kromě hrášku a kukuřice ostatní zeleninu pokrájejte na stejnoměrné malé kousky. A kromě sterilovaných okurek a mraženého hrášku ji krátce povařte v osolené vodě (byť někdo nevaří ani kapii či papriku). Po uvaření zeleninu zchlaďte studenou vodou, aby si zachovala svěží barvy. Vajíčka uvařte natvrdo, zvlášť nakrájejte bílky, žloutky rozdělte na větší kousky. Nadrobno nakrájejte rovněž šunku.

Želatinu důkladně rozmíchejte v horké vodě, přidejte sůl a potom lák z okurek. K nakrájené zelenině, šunce a bílkům přidejte majonézu, opepřete a osolte podle chuti, pečlivě promíchejte. Až pak přidejte větší kusy žloutků, jemně promíchejte. Nakonec vlijte rozpuštěnou želatinu a hotovou směs přelijte do nachystané formy či formiček.

Když je kvalt, nechte směs tuhnout v chladničce alespoň dvě hodiny, déle je lépe. A pokud nikam nespěcháte? Na vaječné tlačence si pochutnejte až další den. Před vyklápěním formu ponořte na několik vteřin do opravdu teplé vody a příborovým nožem opatrně projeďte po obvodu. A jestli si dáte tlačenku jen tak, s pečivem, případně žitným chlebem, to už necháme na vás.

Zdroj: Labeta