Stručný souhrn z článku:

  • Vaječný koňak má své kořeny ve středověké Skotsku a získal popularitu v USA, kde byl oblíbený i u prezidenta George Washingtona.
  • Klasický recept zahrnuje žloutky, cukr, smetanu a rum, s možností tepelné úpravy žloutků pro bezpečnost.
  • Recept na domácí vaječný koňak zahrnuje smetanu, žloutky, kondenzované mléko, cukr, vanilkový cukr a rum, s možnostmi různých chuťových variací.

Tento souhrn byl vytvořen pomocí AI a je kontrolován redakcí.

Vaječný likér, vaječný koňak, vaječňák nebo ajrkoňak – všechny tyto výrazy označují krémový nápoj, který patří k vánočním tradicím stejně jako cukroví a kapr.

Jeho historie sahá až do středověku a jeho domovem je s největší pravděpodobností Velká Británie. Ve Skotsku se nápoj z vajec, mléka a sherry připravoval už ve středověku, ale vzhledem k drahým surovinám si ho dopřávala hlavně šlechta.

V 18. století se pod názvem eggnog dostal i do zámoří a ve Spojených státech si brzo získal velkou popularitu. Mezi jeho příznivce patřil i první americký prezident George Washington, jehož oblíbená varianta obsahovala tři druhy alkoholu – whisky, rum a sherry.

Co takhle zkusit vaječný koňak s čokoládou? Jamie Oliver vám ve videu ukáže, jak na to:

Zdroj: Youtube

Jak na to?

Receptů na vaječný koňak existují desítky. Klasická varianta se připravuje ze syrových žloutků ušlehaných společně s cukrem do pěny. K ní se poté přidává kondenzované či plnotučné mléko, případně smetana. Vše doplňuje alkohol – u nás je to nejčastěji tuzemský rum.

Nevýhodou této verze je použití syrových žloutků, u nichž hrozí riziko onemocnění salmonelózou. A to je dárek, který o Vánocích rozhodně nechcete dostat. Proto raději vsaďte na recept, v němž žloutky procházejí tepelnou úpravou.


Domácí vaječný likér

Doba přípravy: 30 minut

Množství: 1 500 ml

Ingredience:

  • 750 ml 12% smetany
  • 6 žloutků
  • 1 plechovka kondenzovaného mléka
  • 200 g krupicového cukru
  • 2 balíčky vanilkového cukru (ne vanilinového!)
  • 500 ml tuzemského rumu

Příprava:

1) Do menšího kastrůlku nalijte vodu a dejte ji vařit.

2) V nerezové misce smíchejte smetanu, krupicový a vanilkový cukr.

3) Ve směsi rozšlehejte žloutky a misku postavte na kastrůlek s vroucí vodou, mírně stáhněte teplotu a metličkou míchejte do zhoustnutí.

4) Jakmile bude směs hustá, odstavte ji z vodní lázně a ještě 10 minut míchejte do vychladnutí.

5) Poté vmíchejte rum a hotový koňak přeceďte přes jemné sítko.

6) Vlijte do připravených čistých lahví a uložte na chladné a tmavé místo.

Chuťové variace

  • K dochucení domácího vaječného koňaku lze kromě vanilkového cukru použít i další ingredience. Intenzivnější chuť mu dodá dřeň z vanilkového lusku, přidat lze také mletou skořici, hřebíček, badyán či muškátový oříšek.
  • Pokud nechcete používat tuzemský rum, sáhněte po brandy, bourbonu, skotské whisky nebo bílém karibském rumu. Část destilátu lze také nahradit dezertním vínem.

Zdroj: www.ireceptar.cz, tastesbetterfromscratch.com