Při výběru spotřebičů je zapotřebí sledovat energetické štítky, které oznamují mimo jiné i jejich spotřebu energie, přičemž za úsporné považujeme ty s označením energetické třídy A nebo A+, nejlépe A++. U spotřebičů, které zůstávají v pohotovostním režimu (TV, DVD), je označení ve stand-by režimu, a pokud je součástí domácnosti počítač s tiskárnou, pak je vhodné zařízení s nízkou spotřebou označené energy star.

Elektřinu ušetříme také správnou volbou varného centra. Ideální je sklokeramická deska s indukčním ohřevem. A ještě několik rad ohledně úspor energie, které se promítnou i do domácího rozpočtu. Praní prádla zajistí co nejnižší teplota, například snížením teploty z 90° na 60° se uspoří až čtvrtina elektřiny. Chladničku pravidelně odmrazujme, protože námraza na výparníku funguje jako izolace a zvyšuje spotřebu energie, a nepatří do ní teplé potraviny. Při vaření můžeme plotýnku či troubu vypnout s předstihem a využít zbytkové teplo na dovaření jídla.

Dalším neméně důležitým aspektem při úsporách elektrické energie je vhodné osvětlení domácnosti. Sice se dnes v interiéru používá několik svítidel najednou, to ale neznamená, že spotřeba elektřiny musí být vysoká. Stačí zvolit úsporné žárovky nebo LED diody. Velkým pomocníkem jsou i nejrůznější ovladače světel, kterými můžeme volit intenzitu světla.

POKUD CHCETE KONKRÉTNÍ NÁPADY, JAK UŠETŘIT ZA ELEKTŘINU, ZAPOČALI JSME NA TOTO TÉMA SERIÁL. PRVNÍ DÍL ŠETŘÍ V KOUPELNĚ.

Šetrní vůči přírodě budeme i v momentě, kdy budeme šetřit vodou. Patří totiž sice mezi nejrozšířenější látky na světě, lidstvo ji ale může využívat z méně než 0,01 %. Nejvíce vody ušetříme v koupelně, a to při sprchování nebo „jen“ mytí rukou. Docílíme toho vhodnou volbou vodovodní baterie. Ideální je termostatická, která automaticky míchá požadovanou teplotu vody. Pořídit můžeme i baterie s funkcí eco-stop, která zamezuje pouštění většího proudu vody. Do sprch pak můžeme použít úsporné hlavové sprchy a stop-ventil, díky nimž ušetříme až 30 % teplé vody. A ještě jedna zajímavost. Díky těmto výdobytkům nešetříme pouze vodu, ale také energii. Málokdo si totiž uvědomuje, že spotřeba energie pro přípravu teplé užitkové vody je přibližně 25 % z celkové spotřeby energie české domácnosti.

Neméně důležitou složkou při úspoře vody v domácnosti je správné použití pračky prádla a myčky nádobí. Obecně platí, že by pračka měla být při praní vždy plná, model by měl být samozřejmě s co nejmenší spotřebou vody. Tento údaj se dočteme společně se spotřebou elektrické energie na energetickém štítku. Nádobí bychom neměli mýt pod tekoucí vodou. Úsporná myčka nádobí spotřebuje průměrně 13 litrů vody a elektrické energie méně než 1 kWh. Tím je dána až šedesátiprocentní úspora. Podle statistických údajů je ruční mytí dražší až o 45 %.

Foto: www.thinkstock.cz