Počátek příběhu dvou domů a dvou spřátelených rodin se datuje do roku 2016. Tehdy oslovili majitelé slapského pozemku, na němž stál starý a již nevyhovující rekreační objekt, architekty ze studia Šimoník architekti. Z předchozí spolupráce na interiérech vlastního domu znali styl práce architektů a nabídli jim zakázku v podobě svého rekreačního objektu. Obnášelo to zlikvidovat starou chatu a na pozemku vybudovat nový dům.

Už z prvních debat architektů s aktivním starším manželským párem vyplynulo jasné zadání: dům na celoroční užívání o něco málo větší než půdorys původního objektu, který bude sloužit jako pohodlné rekreační místo pro tři generace aktivních sportovců. Ti ovšem pro své sporty potřebují spoustu objemného vybavení.

Nečekaný sourozenec

Během následujících dvou let, kdy majitelé s architekty ladili podobu projektu, se sousedé z vedlejšího pozemku a zároveň dlouholetí přátelé majitelů začali také zajímat o možnost nahradit původní budovu, kterou využívali jako rekreační chatu. Zadání bylo ovšem jiné: celoročně obyvatelný rekreační objekt určený pro mladou rodinu s malými dětmi.

Oba pozemky jsou orientované na jih, vstup do obou domů je z příjezdové cesty z jihu. Zadní trakty domů míří k lesu, který se za nimi svažuje ke slapské přehradě.

Ing. arch. BcA. Kristýna Šimoník

Ing. arch. BcA. Kristýna Šimoník

Ing. arch. Zdeněk Šimoník, Ph.D.

Šimoník architekti

Architekti z ateliéru Šimoník architekti se věnují projektům různých měřítek a k práci přistupují s nadšením a pokorou. Navrhují menší urbanistické celky, veřejný prostor, budovy a domy. Stejnou péči věnují designu interiérů a návrhům nábytku. Tým zkušených zapálených architektů a designérů má smysl pro detail a vítá nové výzvy.

www.simonikarchitekti.cz

Projekt snů

Architektům se tak naskytla ojedinělá příležitost navrhnout dva sousední domy. „Byla to mimořádná a krásná práce,“ říká architektka Kristýna Šimoník. „Účely domů byly jiné, jejich majitelé byli jiní, měli jiné požadavky a pozemky jiný sklon… Ale zároveň měly domy spolu tvořit jednotu – vzájemně korespondovat, doplňovat se, kombinovat obě hmoty dohromady.“ Při práci na projektu bylo potřeba reflektovat nejen terénní situaci, ale také umístění původních objektů, celkovou atmosféru místa a odstupovou vzdálenost od lesa.

Součástí realizace byly terénní úpravy okolo domu a hrubý návrh zahrady mezi oběma objekty, který později dokončili sami majitelé spolu se zahradníky.

Chcete vědět víc?

- jak se staví v rekreační oblasti s množstvím regulativů

- jak oba domy vypadají uvnitř a čím se liší

- kde se vzal na zahradě Trojský kůň

Řadu

Řadu dalších informací a fotografií najdete v červnovém čísle časopisu DŮM & ZAHRADA, které vychází 18. května.