Autor: archiv Málokdo má to štěstí, že si může domov budovat postupně a s rozmyslem. Zpravidla se majitelé těší na to, až budou bydlet ve svém, a tak častokrát tlačí stavební firmy a následně architekty k co nejrychlejší realizaci, aby se mohli co nejdříve nastěhovat. Bohužel to ale bývá na úkor konečného výsledku, což z hlediska investic a s ohledem do budoucnosti bývá nevýhodné. Říká se, že výjimka potvrzuje pravidlo – a právě ji jsme objevili v luxusní čtvrti na okraji Prahy. Autor: archiv Žena, která si tu zařizovala nový byt nikam nepospíchala, a tak měla čas si všechno v pohodě promyslet. Ke spolupráci přizvala architekta, který ji pomohl připravit koncepci celého prostoru tak, aby jednotlivé místnosti na sebe logicky navazovaly a odpovídaly provozu domácnosti. Trochu jinak Protože byl účel domu, kde si koupila byt, Autor: archiv několikrát během stavby změněný, bylo zapotřebí kompletně přepracovat dispoziční řešení. Jakmile byly dokončeny stavební úpravy vznikl mezonetový prostorný byt, jehož řešení se přizpůsobilo danému rozvržení. Terasy jsou v horním patře, proto architekt navrhl společenský prostor tady, v přízemí je pak soukromá část. „Terasy se tak mohou využívat stoprocentně. Vchází se na ně francouzskými okny přímo z obýváku. Tady mohou majitelé stolovat, relaxovat apod.,“ komentuje architekt. K těmto účelům sem paní domu pořídila jídelní stůl a relaxační lehátka z kvalitního teakového dřeva. Autor: archiv Ve společenském prostoru je podle posledních trendů propojená kuchyňská sestava s obývacím pokojem, kde nechybí krb a pohodlné sezení. Opodál je prostorný jídelní stůl. „Denní světlo, které sem prochází francouzskými okny, dopřává prostoru naprosto jedinečnou atmosféru. Použil jsem světlé materiály v kombinaci s přírodními tóny a tím jsem prostředí podpořil,“ říká architekt. V přízemí bytu vzniklo několik zón, kromě vstupu tu je ještě jeden obývací pokoj se sezením, Autor: archiv ložnice, pracovna, dětský pokoj, pokoj pro hosty a tři koupelny. „Naším cílem bylo vytvořit maximálně velký obytný prostor. Tím, že dům původně sloužil jinému účelu, realizovala se každá nová myšlenka komplikovaně,“ komentuje architekt, kterému se však podařilo využít i původně nefunkční prostory. Například v chodbách navrhl vestavěné skříně a neopomněl ani na technické vymoženosti přispívající ke komfortu bydlení. V bytě slouží centrální vysavač, příjemné ovzduší zajišťuje klimatizace. Času je dost Autor: archiv Majitelka se o zařízení bytu zajímala průběžně, sledovala současné trendy v časopisech i při svých zahraničních cestách. Věděla, že chce moderní nábytek s minimalistickými prvky. „Nebyla jsem pevně rozhodnutá, ale protože jsem na vybavení nepospíchala, nechala jsem si čas a vybírala s rozmyslem,“ komentuje majitelka, která si nábytek vybírala poněkud nestandardním způsobem. Architekt jí totiž umožnil půjčit si nábytek a vyzkoušet ho. V praxi to vypadalo tak, že se do bytu přivezly designové kousky a majitelka je mohla určitou dobu používat. Během té doby si na nábytek zvykala a posléze se rozhodla, zda ho chce nebo ne. „Tato metoda je sice nestandardní, časově náročná, ale přináší úsporu peněz. Interiér jsem zařizovala systematicky s ohledem na své potřeby. Postup mi skutečně vyhovoval.“ Není divu, že výsledkem je byt promyšlený do posledního detailu s atraktivním zařízením, který přesně padne na míru celému prostoru. Jak je vidět pospíchat se nevyplácí. -Jaroslava Jarošová- Foto: Iveta Kopicová