Řadový dům naší čtenářky byl postaven svépomocí v roce 1979 v krajní části malého města nedaleko Prahy. Jedná se o dvoupodlažní dům se suterénem. V přízemí se nachází vstupní prostory, kuchyň a obývací pokoj, hala s krbem a se schodištěm do druhého poschodí. Z haly je vstup na zahradu, kterou rodina hojně využívá pro letní posezení a relaxaci. V patře se nachází tři ložnice a koupelna s WC. V suterénu je garáž, sklad, technická místnost (prádelna) a kotelna -- dům je vytápěn plynem. Ze suterénu je rovněž vstup na zahradu.

DŮM PŘED REKONSTRUKCÍ:

DŮM PO REKONSTRUKCI:

Dům v nedávné době prošel rekonstrukcí, která se týkala venkovních úprav na fasádě, výměny oken, zateplení objektu, opravy teras a výměny zábradlí. „Vnitřní dispozice zůstaly nedotčeny, jelikož už při stavbě byl dům navržený tak, že i dnes, po menších úpravách v průběhu let, vyhovuje požadavkům moderního bydlení a cítím se v něm pohodlně,“ popisuje paní majitelka. V interiéru byly provedeny pouze drobné, kosmetické úpravy, jako třeba netradičně vytapetovaná vstupní předsíň. „Dlouho jsem zvažovala, do jaké míry se můžeme pustit do celkové proměny tak, aby zůstal zachován ráz řadového domu a ten po rekonstrukci zbytečně nerušil celou řadovou zástavbu.

Z DOMŮ NAŠICH ČTENÁŘŮ JSTE UŽ MOHLI VIDĚT:

Po rodinných diskusích a konzultacích s Ing. arch. Martinou Kaprálkovou jsem si nakonec dodala odvahy a rozhodla se pro ubourání přístřešku nad vstupem a nad garáží a pro výměnu zábradlí za modernější. Také volba barev mi nedala dlouho spát, zejména tmavošedá okna se ze začátku jevila jako, mírně řečeno, divná a mnohdy jsem musela vyslechnout i velmi negativní hodnocení rozpracované rekonstrukce. Nakonec ale vše podtrhla výrazná fasáda a dnes se většině dům líbí a občas si všimnu i uznalých pohledů kolemjdoucích. Důležité je, že se nám v domě líbí, žijeme v něm dlouhá léta spokojeni a rádi se do něj vracíme.“ Rekonstrukce v řadové zástavbě není jednoduchou záležitostí a vyžaduje velkou toleranci všech dotčených.

Nakonec se díky dobré práci stavební firmy a pana Pavla Postlera, profesionálním radám Martiny Kaprálkové a také trpělivosti sousedů vše podařilo. Na průběh rekonstrukce, která rozhodně nebyla jednoduchá, už paní majitelka vzpomíná s úsměvem.

TAKÉ JSTE STAVĚLI ČI REKONSTRUOVALI RODINNÝ DŮM A CHCETE SE POCHLUBIT? PIŠTE NA https://redakce@dumazahrada.cz.