Vánoce by měly být svátky klidu, rodinné pohody, ale často to bývá tak, že před svátky máme šílenou hektiku, abychom zvládli uklidit, nakoupit a napéct, svátky prožijeme jakžtakž v klidu a pak už abychom uklízeli po Vánocích, a vracíme se do každodenního shonu. A někteří z nás si ještě dají tradiční novoroční předsevzetí, která se nám již několikrát nepodařilo splnit, takže zkoušíme, jestli už to tentokrát zvládneme. Tím si nad sebou vytvoříme dobrovolně další stres. Co kdybychom to ale letos zkusili jinak?

Nastartujte tělo v novém režimu

Pokud jste zvyklí na zdravý režim a pohyb během roku, Vánoce pro vás nebyly jistě příliš velkou zátěží a rychle se po nich vrátíte do normálu. Pokud ale vaše stravovací návyky nejsou právě nejzdravější, rozhodně vám nepomůže žádný drastický detox nebo rychlohubnoucí program. Jejich výsledkem bude totiž jen to, že po pár dnech se vrátíte ke starým zvykům a navíc zřejmě opět propadnete pocitům selhání, že jste to zase nezvládli.

Začněte pomalu a postupně. Pamatujte, že tělo má přirozenou samočisticí schopnost, a proto není třeba dělat rychlé a razantní změny, které jej pouze přivedou do šoku. Nejdůležitější po svátcích je odlehčit organismu od těžkých jídel a hlavně od cukru, kterým jste jej přesladili při pojídání cukroví, vánočních dezertů či mikulášských čokolád či popíjení sladkých nápojů. Naše tělo cukr potřebuje, ale pouze v rozumném množství. Navíc potřebný cukr získává z jiných potravin, jako je ovoce, zelenina či pečivo, těstoviny a další zdroje sacharidů. Dopřejte tělu dostatek čisté vody, abyste ulevili ledvinám a pomohli jim detoxikovat tělo. Také do jídelníčku zařaďte více čerstvého ovoce a zejména zeleniny.

Kvalitě zažívání také pomůžete konzumací mléčných kysaných výrobků, jako jsou kefíry, jogurty, ale také kysaným zelím a dalšími potravinami, jež jsou bohaté na vlákninu. Pamatujte na to, že správné zažívání je jedním z nejdůležitějších faktorů podporujících silnou imunitu těla, což je zejména v zimních měsících zapotřebí.

Také mysl potřebuje posílit

Svátky bývají často maratonem v rodinných setkáních, což nás může mnohdy vyčerpat. Spousta hostů, posezení s přáteli mohou být milá, ale pokud jich absolvujete během několika dnů mnoho, jistě rádi uvítáte chvilky oddechu a klidu. Neřešte úklid, odložte méně důležité úkoly a vydejte se na procházku, nejlépe do lesa, lesoparku nebo alespoň někam za město, kde neproudí davy lidí a nehoukají spousty aut. Nebo máte-li možnost, vyrazte si na výlet pouze s rodinou nebo partnerem.

Pokud je to pro vás příliš složité, dopřejte si denně alespoň půl hodinky sami pro sebe. Uvařte si kávu nebo čaj, vezměte si knížku nebo se zavřete do dílny, nebo věnujte čas nějaké aktivitě, kterou děláte rádi.

Pokud nepatříte mezi ty, kteří dodržují svá novoroční předsevzetí, raději zapomeňte na nějaký seznam všeho, co v novém roce určitě změníte. Raději si dejte jeden malý, ideálně krátkodobý cíl, za kterým jděte. Když se vám jej podaří splnit, uvidíte sami, jak vás to namotivuje pokračovat v něčem dalším. Malé a postupné kroky jsou mnohem efektivnější a začít můžete kdykoli během roku. Dlouhý seznam často nereálných předsevzetí vede pouze k frustraci a depresím. A toho se přece chcete letos vyvarovat, ne?