Lidé si v poslední době stále častěji pořizují i větší byty, jedním z důvodů je přitom lepší dostupnost hypotečních úvěrů. Český hypoteční trh má v následujících letech výrazný prostor k dalšímu růstu. Zájem o hypotéky totiž především kvůli nízkým úrokovým sazbám nadále prudce poroste. Sazby jsou přitom již velmi nízké a nemají výraznější prostor k dalšímu poklesu.

Hypotéky v posledních letech zaznamenávají dynamický rozvoj především kvůli poklesu sazeb. Zatímco ještě v roce 1999 se průměrná sazba pohybovala nad deseti procenty, v letošním prvním čtvrtletí by měla být kolem 5,6 procenta. Například na jednom z nejrozvinutějších evropských hypotečních trhů v Británii loni průměrná sazba na bydlení činila 4,58 procenta.

Například při první etapě výstavby areálu Slunečního města na pražské Zbraslavi převládal zájem o byty 2+1 v ceně kolem dvou milionů, dnes je největší poptávka po větších bytech za 2,5 milionu. Rovněž podle developerů přitom zájem o hypotéky poroste.

Téměř tři čtvrtiny všech hypoték směřují na pořízení rodinného domu. Do budoucna by přitom měl růst zájem především o domy, zájem o hypotéky na byt bude stagnovat či mírně klesat. Průměrná výše úvěru se příliš nemění a pohybuje se nad jedním milionem. -čtk-