V redakčním mailu na nás čekal tento dotaz od Markéty H. Z Českých Budějovic.
U pracovního stolu mám klasickou elektrickou zásuvku, kterou využívám pro nabíjení mobilního telefonu, bezdrátových sluchátek a čtečky. Občas bych ale potřebovala nabíjet dva přístroje současně. Viděla jsem, že existuje zásuvka se dvěma USB konektory. Je možné ji vyměnit za stávající klasickou zásuvku? Nebo i za tu, která má konektory navíc?

Zásuvky s koncovkou USB určené k nabíjení drobného elektronického zařízení jsou opravdu běžně k dostání. Kromě komfortnějšího užívání jsou výhodné v tom, že nepotřebují žádnou speciální předchozí přípravu. To znamená, že v případě jejich instalace místo klasické elektrické zásuvky není třeba zasahovat do stávajících elektrorozvodů.


Jak na to, vysvětluje Lenka Vodicová ze společnosti Obzor Zlín.
„Nejprve je potřeba odšroubovat a sejmout vrchní pohledový kryt elektrické zásuvky, následně se vymění vnitřní elektrostrojek za USB blok. Jeho úkolem je přeměnit běžné střídavé napětí 230 V na stejnosměrné napětí 5 V a 1000 mA. Na závěr se na USB blok instaluje nový pohledový kryt s USB zakončením, případně zakončeními (v závislosti na konkrétní modelové řadě domovní elektroinstalace jsou dostupné varianty s jedním, nebo dvěma USB konektory). Méně často pak existují i varianty, kdy se v rámci jednoho výrobku nachází jak elektrická zásuvka, tak i USB zakončení (jedno, či dvě). Jejich výměna probíhá stejným způsobem. Napětí se mění pouze u USB nabíječky, u klasické elektrické zásuvky zůstává střídavé napětí 230 V. Pak také lze současně nabíjet dva či tři různé přístroje. Například v klasické elektrické zásuvce můžete mít zapojený notebook, v USB nabíječce mobilní telefon nebo tablet či jiné.“