Dobrý den, přečetl jsem si se zájmem vaše odpovědi o natírání štítů, ale nenašel jsem žádné rady ke dřevu, z jakého se dělají. Můžete mi prosím poradit? Chtěl bych obložit nově vyzděný štít staré chalupy, ale nejsem si jistý z čeho? Děkuji předem za odpověď. Lukáš Müller

Jak je vidět, dřevěné štíty a problematika kolem nich je celkem v Česku oblíbená a ne zcela jasná. Štíty na domech jsou přitom u nás extrémně rozšířené. My vám už poradili, čím natírat štíty, i podrobněji rozebrali jejich fungicidní nátěr, systém nátěru apod.

Takže se vraťme na úplný začátek. Štít musí viset na dřevěném rámu, který umožní jeho dobré upevnění. Rám by měl být natažený fungicidním přípravkem (nejlépe tlakově), dostatečně vysušen (14 %) a měl by mít i průchodky pro vzduch, který bude provětrávat záda štítu. Rám je nutné opravdu pevně přichytit k podkladu, aby se nekroutil.

Na něj se pak přibíjí či přivrtávají palubky či prkna. To je na vašem výběru. Jsou různá schémata pokládání. Nejjednodušší je svislé kladení prken s překrytem spár pomocí lišt nebo střídavého kladení (viz titulní foto). Zde se nemusí používat „zámkové“ palubky, ale obyčejná prkna.

Palubky vybírejte ve větší tloušťce (minimálně 19 mm) a nejlépe verze tatran nebo soft. Ty mají delší vybrání u pera i drážky, mohou tak lépe pracovat. Při vodorovném ložení můžete najít na trhu i diagonální nebo srubové palubky, které mají v průřezu nestejnou tloušťku.

Z materiálů si můžete vybírat především ze smrku (nejčastější varianta, světlý odstín), borovice (více načervenalá, více suků a pouští při vysokém teplu pryskyřici), modřínu (ještě červenější, ještě více pryskyřičná skladba), ale můžete najít palubky i z topolu, olše, cedru a odolnějších dřev, jako je severský modřín. Tam ale počítejte s cenou výrazně odlišnou.