Vlastníme starou chalupu, která má kamenný sokl. Rádi bychom dům zateplili, ale nechceme o sokl přijít. Je možné dům nějak zateplit zevnitř?


I na Váš dotaz mohu použít vlastní zkušenost z mé chalupy. Vlastním roubenku, která má mohutný sokl, předsazený před spodní část. Na něm stojí dřevěné sloupy, které vynáší horní patro roubenky. Klasické zateplení tudíž i vzhledem ke krásné kamenické práci nepřicházelo v úvahu. Nevím, jaký rozsah rekonstrukce provádíte, protože jakékoliv zateplení zevnitř objektu je spojeno i s odkrytím podlahové skladby v celé ploše chalupy.

Podívejte se, jak jiní majitelé rekonstruovali sokl svépomocně:

Zdroj: Youtube

Já měl situaci jasnou v tom, že původní dřevěná podlaha s povaly v hlíně byla kompletně shnilá, takže jsem řešil celou vnitřní skladbu nové konstrukce podlahy i s ohledem na zmíněný sokl. Rozhodl jsem se pro svislé vnitřní zateplení stěn, které jsem propojil kontaktně se zateplením vlastní podlahy. Toto jsem volil i s ohledem na výšku podlahy v obývací místnosti, která je v horní úrovni soklu, neboli terén je o cca 40 cm níže. Vlastní zateplení soklu jsem tak v podstatě neřešil.

Přestože vnitřní zateplení má své mouchy (např. posun rosného bodu do interiéru), po téměř třech desetiletích fungování zateplení mohu říct, že vnitřní zateplení bylo dobré řešení. Vytápění obývací místnosti je snadné, zateplení funguje, žádné plísně z tepelných mostů v domě nevznikají, na rozdíl od zbylé části roubenky, kterou jsem kompletně ponechal s trámy i zevnitř, a kde po vypnutí topení okamžitě klesá teplota kvůli nulové akumulaci tepla.


Odpovídá stavební inženýr Roman Brabec

redakce@dumazahrada.cz

Chcete s něčím poradit? Máte nějaký dotaz? Pokud ano, pošlete nám ho do redakce na mail (redakce@dumazahrada.cz) a my ho zodpovíme, nebo předáme nějakému odborníkovi.

Tento

Tento dotaz jste mohli najít v časopisu Dům & Zahrada 6/17.