Asi vás hned napadne, že bez bazénu to nepůjde. Koupání k letní dovolené zkrátka patří, ať jedete kamkoli. Zatím je ošklivo a prší, ale podle předpovědí má být léto opět suché a horké. Nezoufejte, že už nestihnete postavit bazén zapuštěný, příjemné osvěžení poskytne i ten nadzemní. Jestliže ho necháte obložit obklady ze dřeva či umělého ratanu, splní i funkci estetickou.

Pocit dovolené jako u moře umocní bazén se slanou vodou. Instalace solnizační jednotky je možná i u nadzemních bazénů, údržba není po první investici nijak složitá ani nákladná. Jestliže dáváte přednost místo moře horským lázním, zapřemýšlejte nad vířivkou či termálním bazénem.

Středomoří, nebo tropy?

Ne každý má v tuto chvíli doma vzrostlé palmy, které na léto vyveze na terasu, aby navodil exotickou atmosféru. Nevadí. Hodit se bude jakákoli zeleň. Květinové truhlíky připomenou malebné uličky středomořských letovisek, převislé rostliny v závěsných nádobách doladí tropický styl.

Základem letního odpočinku bude zřejmě posezení na terase. Klasickou sedací soupravu se stolkem může doplnit houpačka a lehátka, ale také třeba rákosový slunečník nebo bar s rákosovou stříškou. Pokud terasu teprve stavíte a vybíráte dlažbu, zaměřte se na vzory imitující dřevo nebo přírodní kámen, které ladí především s tropy; v nabídce venkovních dlaždic však dnes najdete i barevné patchworkové vzory typické pro Středomoří.

Všechno venku

Pro dokonalou domácí dovolenou je vhodné zařídit si terasu a okolní zahradu tak, abychom zde mohli trávit maximum času. Za teplých nocí můžeme venku i přespat, večeři si připravit na grilu a ráno se osprchovat pod venkovní sprchou.

Dovolená doma ovšem nikdy nebude dokonalou dovolenou, pokud neustále musíme vařit a uklízet. Dopřejte si "hotelový servis", pozvěte si paní na úklid a objednejte si pizzu, kebab nebo gyros. Snažte se maximálně vybočit z obvyklé rutiny a zapomenout na starosti všedních dnů.