Černému bezu se dostává mnoha nepěkných jmen – vedle bezinek a psího bezu je to i smradlavý bez, smradinky a kozičky. Přesto je to jedna z nejvyhledávanějších léčivých rostlin. „Před heřmánkem smekni, před bezem klekni“ praví staré úsloví, které naznačuje důležitost tohoto velmi obyčejného, všeobecně známého keře. Květenství je součástí mnoha léčivých čajů a sirupů. Nyní je doba, kdy bez dozrává a jeho větve se obalují plodenstvím černých miniaturních bobulek, známých právě jako bezinky. I bezinky jsou velmi zdravé a jejich úprava je možná na mnoho způsobů. Mimo džemy, mošty a čaje se používají pro svou barvu k dobarvování moštů a džemů z jiného ovoce. Bezinkový čaj Ze sušených bezinek můžeme připravit čaj, který pomáhá při křečích, migrénách, zánětech páteře (ischiasu), bolestech páteře a zánětu trojklaného nervu. Bezinky se suší nejprve na slunci a dosušují se v teplé troubě nebo jiným umělým teplem. Nálev připravíme přelitím dvou lžiček sušených bezinek 0,2 l vřelé vody. Po deseti minutách louhování scedíme. Bezinkový mošt Opereme a otrháme z třapin hodně zralé bobulky černého bezu. Vaříme je pak s malým množstvím vody asi 8 minut. Mícháme a přitom bez rozmačkáváme. Po 12 hodinách odstání vylisujeme přes jemné plátno a do vzniklé šťávy přidáme cukr. Na litr šťávy počítáme 20 dkg cukru, přidat můžeme 2-3 g kyseliny citrónové. Mošt naplníme do lahví, zazátkujeme nebo opatříme korkovými zátkami, které opatříme ještě voskem. Sterilujeme v hrnci ve vodní lázni. Voda má mít teplotu 90oC po dobu 12 až 15 minut. Mošt uskladníme do chladu a temna. Bezinková povidla Velmi jednoduchá příprava, hodí se do buchet, na omelety, na chleba…Na kilogram ovoce počítáme 250 – 300 g cukru. Otrhané a omyté bezinky nasypeme do kastrolu, přidáme cukr a vaříme za stálého míchání. Když povidla rosolují, jsou hotová. Pak už je jen nalijeme do skleniček, zavíčkujeme a skleničky necháme vystydnou postavená na víčku. -ag-