Stručný souhrn z článku:

  • Dračí ovoce, známé i jako pitahaya, je exotický plod liánovitého kaktusu Hylocereus, původem ze Střední a Jižní Ameriky.
  • Charakteristické jsou pro něj velké noční květy a šupinaté plody s různobarevnou slupkou a dužinou, nabízející rozmanité chutě.
  • Pitahaya je bohatá na vitamíny, vlákninu, minerály a omega mastné kyseliny, využívá se v smoothies, salátech a jako dekorace na dezerty.

Tento souhrn byl vytvořen pomocí AI a je kontrolován redakcí.

Dračí ovoce, pitahaya, pitaya, dragon fruit – všechny tyto názvy označují exotické plody rostliny z rodu Hylocereus, která původně pochází ze Střední a Jižní Ameriky. Jedná se o zvláštní druh liánovitého kaktusu, který šplhá do korun sousedních stromů.

Popínavé stonky mohou ve svém přirozeném prostředí dorůst až do délky 100 metrů, na farmách, kde se dračí ovoce pěstuje, se ale rostliny udržují v podobě převislých keřů o výšce okolo 150 cm.

Charakteristické jsou pro ně nezvykle velké bílé nebo žluté květy s vůní vanilky, které mohou být až 40 cm dlouhé a 30 cm široké. Přezdívá se jim měsíční květy nebo také královny noci - kvetou totiž pouze po setmění a o jejich opylení se přirozeně starají noční motýli a netopýři.

Podívejte se, jak se dračí ovoce sklízí a zpracovává:

Zdroj: Youtube

Šupinaté ovoce

Plody tohoto unikátního kaktusu mají vejčitý tvar a pevnou slupku s několika odstávajícími špičatými šupinami – díky nim získalo ovoce označení dračí. Pod slupkou se ukrývá jemná, velmi šťavnatá dužina s drobnými černými semínky. Barva slupky i dužiny se liší v závislosti na konkrétní odrůdě.

Bílá pitahaya

Nejrozšířenějším druhem je pitahaya blanca, která má červenou slupku a bílou dužinu s chutí melounu a angreštu. Při vhodné péči ji lze pěstovat i v našich podmínkách jako přenosnou rostlinu.


Žlutá pitahaya

Vzácnější variantou je pitahaya amarilla, jež se vyznačuje žlutou slupkou a bílou dužinou. Její pěstování je náročnější, což se projevuje v menší dostupnosti a také vyšší ceně. Chutí připomíná kiwi a angrešt.


Červená pitahaya

Nejvýraznější vzhledem i chutí je pitahaya roja s červeně zbarvenou slupkou i dužinou, která chutná jako kiwi a meloun. Při zpracování je vhodné použít rukavice – velmi silně barví.

Jak si nejlépe vychutnat dračí ovoce?

Před konzumací je třeba odstranit nejedlou slupku – po nakrájení lze snadno stáhnout. Dužina chutná výborně samotná, pro zvýraznění chuti ji lze pokapat limetkovou šťávou.

Přidává se do ovocných smoothie, ovocných salátů, domácích limonád a lze ji použít jako dekoraci na dezerty. Kromě skvělé chuti oceníte i nízkou kalorickou hodnotu a spousty zdraví prospěšných látek, které v sobě dračí ovoce ukrývá.


Pitahaya je výborným zdrojem vitaminu C, vlákniny, železa, vápníku a fosforu. Semínka v dužině jsou navíc bohatá na omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, které jsou důležité pro kardiovaskulární soustavu, zrak i mozek, přispívají k udržení normálního krevního tlaku a příznivě ovlivňují i hladinu tuků v krvi.

Zdroj: zahradkarskaporadna.cz, cs.wikipedia.org, www.apetitonline.cz