Drátem opletené hrnce, džbány, lahve a jiné nádoby se opět vracejí do našich příbytků, ovšem ne jako užitné předměty, kterým kousek kovu prodloužil život, ale spíše jako praktická dekorace. Drát jako takový však své uplatnění v domácnosti přece jen našel.

Lehký a praktický drát

Takzvaný drátěný program je dobře známou, oblíbenou a v dnešní době zřejmě nejpoužívanější součástí moderní kuchyně. Jde o systém polic, závěsů, košíčků a dalších dílů, které slouží k ukládání nebo zavěšení drobných i větších předmětů v domácnosti, případně k přehlednějšímu rozčlenění větších polic nebo zásuvek. Jednotlivé segmenty lze různě kombinovat, sestavovat v menší i větší celky, přichytit na zeď či dvířka skříňky a podobně. Předměty lze proto ukládat na viditelná i skrytá místa. Ocení ho všichni, kteří bojují s prostorem k ukládání nebo neustále něco hledají.

Výčet drátěných solitérů je opravdu široký a kromě kuchyně je lze s úspěchem využít také v koupelně, ložnici či šatně, mohou být i součástí vestavných skříní. Drátěné doplňky jsou lehké, zjednoduší manipulaci s jednotlivými předměty, koše a závěsná ramena s plnovýsuvem usnadní přístup k uloženým věcem.

Drátěný program v kuchyni

V kuchyni mají drátěné kousky opravdu velmi široké použití a zdaleka už nejde pouze o odložení náčiní, které používáme při přípravě pokrmů. Patří sem závěsné komponenty, jako například koše pro odkládání běžných předmětů, držák s dózou na ukládání příborů, závěsy na sklenky a hrníčky, police na otevřenou knihu, držák na utěrky, krájecí deska, přehledné uložení poklicí umožní speciální několikastupňová závěsná police, kterou lze přichytit i na dvířka linky. Mezi další doplňky patří podložky pod hrnce, odkapávače, držáky nožů, police na kávové a čajové filtry, na kořenky, ubrousky a podobně. Počítat sem lze třeba i ohrádku na varnou desku, která po skončení vaření chrání před popálením.

Koše, poličky i tyče se svým tvarem přizpůsobí různým částem interiéru – mohou být klasické rovné, ale i rohové, hranaté, oblé, velké či menší, s výhodou je drát využíván také pro zhotovení karuselových nebo jiných výsuvných rohových i klasických polic.

Především tam, kde je kuchyně součástí společného obytného prostoru, může být zajímavým doplňkem také víceúčelový kuchyňský sloup. Konečný vzhled, členění, funkci a účelnost si každý může sestavit na míru podle svých představ a požadavků. V nabídce funkčních doplňků bývají koše na ovoce různých velikostí a tvarů, držáky osvětlení nebo skleněné police na kávové hrnky či dezertní misky, efektní a oblíbené jsou závěsy na sklenky a podobně.

Pro a proti drátěného systému

Pokud jde o povrchovou úpravu, lze vybírat obvykle v lesklém nebo matném chromu a lesklé mosazi. Kovy, které jsou na výrobu jednotlivých částí sloupu použity, mohou samy o sobě působit někdy příliš neosobně, technicky a chladně, zvláště pokud jde o úpravu v chromovém matu. V takovém případě by ladění kuchyně, jejíž součástí je větší množství těchto prvků, mělo být spíše v elegantním a jednoduchém duchu. Barevné odstíny by měly kontrastovat se strohým kovem. Vhodné je zvolit teplé pastelové odstíny, výrazné pak pouze v akcentech.

Při výběru jednotlivých drátěných komponent a jejich umisťování respektujeme z důvodů praktických i estetických určité zákonitosti: Nad linku zavěsíme obvykle měchačky, naběračky, loupače ořechů, šlehací metly, zásobníky na ubrousky, filtry a podobně. Své místo zde mohou mít i kořenky, pokud je neuložíme do mělké zásuvky pod pracovní deskou. Nesmíme zapomínat také na skutečnost, že spíše než sama drátěná polička bude vždy viditelný její obsah. Jestliže tedy použijeme poličku či závěs na čisticí prostředky, odpadní sáčky, gumové rukavice atd., umístíme ji do dřezové skříňky než přímo ke dřezu.

Další tipy na využití drátěného programu v kuchyni:

  • Praktické a dekorativní jsou drátěné hluboké či mělké misky či tácy na ovoce, které lze patrově uspořádat. Bývají buď výhradně nerezové v kombinaci drátů a plných ploch, nebo doplněné prvky ze dřeva, skla či plastu
  • Snídaňové servisy, tedy hrnky, dezertní talířky a misky, případně i příbory se snadněji připravují, pokud jsou uloženy ve stojáncích na míru
  • Až futuristicky působí pružné misky z točeného drátu, větší samonosné na citrusy či jablka, menší na vařená vajíčka
  • Pěkně také vypadají drátěné závěsné držáky na květináče

-Dana D. Daňková-Foto: www.profimedia.cz, Ikea, HVK Interiéry