Správně zvolené dřevo je jedním z klíčových faktorů určujících kvalitu vyrobeného okna. Dřevo totiž, jako přírodní materiál, může trpět mnoha neduhy, které mají na vlastnosti okna zásadní vliv. „Kvalitní dřevěná okna se vyrábí z prvotřídních lepených hranolů. Vyhovující je tak pouze asi 5 % veškeré dřeviny na českém trhu. Naprosto nevhodné pro výrobu oken je dřevo polomové, které může mít zpřetrhaná vlákna, může být poškozeno kůrovcem nebo zasaženo hnilobou. Ale i u dřeva nepolomového je zapotřebí kontrolovat sukovitost, vlhkost, hustotu a prosmolení dřeva,“ prozradila nám Ing. Milena Tomčíková, produktová manažerka značky Vekra. Výrobce se proto předem zeptejte, z jakého dřeva vaše okno vyrábí. Na správném výběru se totiž rozhodně nevyplácí šetřit.

Kolíky ne, prosím

Pokud víme, že výrobce používá dostatečně kvalitní dřevo, měli bychom se ho dále zeptat, jak k sobě jednotlivé díly okna spojuje. Existují totiž hned dva způsoby – spoje čepové a kolíkové. Kolíkové spoje, kterými se k sobě často spojuje dřevěný nábytek, fungují ve výrobě oken tak, že na krajích jednotlivých dílů rámů a okenních křídel se navrtají otvory, a všechny části se pak k sobě spojí drobnými dřevěnými kolíky.

Tyto spoje jsou výrazně jednodušší, a proto i levnější z pohledu výroby. I proto cena takto spojovaného okna může být nižší. Ovšem děje se tak na úkor pevnosti a odolnosti okenního rámu. Proto kvalitní výrobci oken tento typ spojů nepoužívají a jdou cestou spojů čepových. „Čepové spoje jsou výsledkem přesného obrábění dřevěných hranolů. Jde o tvarované plochy, které zapadají a slepí se přesně do sebe. Díky tomu, že je dřevo spojeno celkově větší plochou spoje, jsou čepové spoje výrazně pevnější než spoje kolíkové, a ani po čase se neuvolňují. Do konstrukce okna tak nezatéká,“ osvětluje důvody rozdílné kvality Ing. Milena Tomčíková. Při výběru výrobce oken je rozhodně dobré se na tento zdánlivý detail z výroby zeptat.

Cink raději neukazujte

Poslední rada, díky které bude pro vás výběr nových dřevěných oken hračka, se zaměřuje spíše na estetický dojem z okna, nicméně ovlivňuje i cenu, a proto při výběru oken hraje také důležitou roli. „Dřevěná okna jsou vyráběna z třívrstvého nebo čtyřvrstvého hranolu. Každou vrstvu tvoří samostatná lamela o určité délce. Zubovité napojení těchto lamel do finální délky se označuje jako CINK,“ specifikuje Ing. Milena Tomčíková.

U provedení FIX, tedy bez napojovaných lamel, jsou tak vnější pohledové strany dřevěných oken bez viditelných spojů. Zde je ovšem třeba počítat s technickým omezením, protože nenapojovaná lamela FIX se dá vyrobit maximálně do délky 3 metrů. Proto je u větších oken i v provedení FIX jeden spoj lamely přípustný, samozřejmě v závislosti na délce. Abyste se vyhnuli zklamání, při kterém nová okna budou mít na pohledové straně nepěkné napojované lamely, je dobré informovat se dopředu, zda vámi vybraná okna splňují všechny tyto požadavky.

U provedení bez viditelného napojení FIX u dřevěných oken je ovšem potřeba počítat i s vyšší cenou. Nicméně toto řešení se rozhodně vyplatí, a to především u oken s transparentním lakem, u kterých jsou napojované lamely hodně vidět, protože se zde naplno přiznává originální kresba dřeva. „Povrchová lazura v barvě dokáže spoje CINK přeci jenom pohledově trochu skrýt. Pokud si klient pořizuje dřevěná okna v transparentním laku, vždy doporučujeme, aby zvážil investici do nenapojovaného provedení FIX. Některé dražší výrobky, které jsou v interiéru chráněné jen transparentním lakem, se proto v provedení s napojovanými spoji ani nevyrábí,“ vysvětluje Ing. Milena Tomčíková.