Mnoho lidí stojí před dilematem – pořídit si plastová, nebo dřevěná? I když naši přátelé mají s okny nejrůznější zkušenosti, nelze je pokaždé využít paušálně - nejsou dřevěná okna jako dřevěná okna, jejich vlastnosti a kvalita se liší od výrobce k výrobci a pak záleží i na typu domu nebo bytu, kam budou osazena. Poměrně vlhký starý rodinný domek je něco jiného než 2. patro činžáku, stejná okna tady budou fungovat úplně jinak. Technologicky by okna z jakéhokoliv materiálu měla vykazovat výborné izolační parametry, nemít tepelné mosty... Dnes už není rozhodování černobílé (dřevo nebo plast), jsou tady totiž ještě okna hliníková a kombinovaná plastohliníková...

Přirozeně krásná dřevěná okna

Dřevo je klasický, přírodní a krásný materiál s dlouhou tradicí, který je dostupný, dobře se zpracovává a je ekologický. Což jsou vlastnosti, které oceníme i u dřevěných oken. Ta působí přirozeně, jsou na pohled i dotek příjemná, jsou-li řádně udržovaná, problém nejsou ani atypické tvary. Navíc mají velmi dobré tepelně izolační i mechanické vlastnosti. Pomocí laku a tmelu je lehce opravíme a jejich vzhled obnovíme nátěrem. Musíme u nich však počítat s pravidelnou údržbou - obnova nátěru, ochrana proti vlhkosti, plísním...

Dřevěná okna jsou dnes vyráběna z tří až čtyřvrstvé dřevěné lamely, která je buď z našich dřevin - smrk, borovice, dub, nebo z dřevin exotických (především meranti). Od tvrdosti použité dřeviny a podle toho, zda je okenní profil vyrobený z lamel bez spojů, nebo se spoji, se pak odvíjí cena okna. Levnější jsou okna z měkkých dřevin a nastavovaných lamel. Rámový profil okna nese většinou rámovou hliníkovou okapnici. Dřevěná špaletová okna splňují tvarové a materiálové předpisy památkových úřadů.

Co se týká povrchové úpravy, pak i u dřevěných oken můžeme vybírat z široké šály barevných odstínů. Zde nás ale spíše než barva povrchové upravy budou zajímat její vlastnosti - regulace vlhkosti dřeva a schopnost odpudivosti vody.

Nenáročná plastová okna

Mezi klady plastových oken patří přijatelná cena, minimální údržba, nepřeberný výběr dezénů a barevných odstínů (které už ale nelze měnit), různé tvarové možnosti. Opominout nelze ani velmi dobré tepelně izolační vlastnosti. Plastová okna jsou, oproti dřevěným, pokud je poškodíme, obtížně opravitelná. Ve srovnání s dřeven a hliníkem mají i nižší tvarovou stálost.

Okenní rámy se vyrábějí z tvrzeného PVC. Jejich životnost se uvádí i na 50 - 60 let. Je to nejen vlastnostmi PVC, ale i stejnorodostí profilů. Ty určují tvarovou stálost okna. Profil je standardně vybaven hliníkovou okapnicí, okna mají celoobvodové kování, často i dvojité těsnění (středové a vnitřní). Jejich cenu ovlivňuje tloušťka profilu, výběr izolačního skla i způsob osazení. Standardně je u plastových oken používáno dvojsklo, trojskla, v poslední době stále oblíbenější, mají lepší tepelně izolační vlastnosti.

Při jejich koupi nás bude zajímat více než počet komor jejich vnitřní konstrukce, typ skla, hodnota koeficientu prostupu tepla celého okna, kvalita kování, kvalita montáže.

Vkusná hliníková okna

Dobrou vlastností hliníku je, že ho lze přesně tvarovat. Hliníkové konstrukce tedy umožňují vytvářet i velmi rozměrné a hodně variabilní okenní systémy. Je to celé spektrum od zcela standardních oken přes designová až po speciální přizpůsobená historickým budovám. Mají také velmi dobré technické vlastnosti – pevnost, tvarovou stálost. Kladem je i jejich bezúdržbovost. Tato okna jsou ale v porovnání s dřevenými a plastovými poměrně drahá.

Plastohliníková okna

Plastohliníková okna vycházejí z konstrukce plastových oken, navíc jsou ale opatřena hliníkovým opláštěním.

Povrchově se okna upravují různobarevným práškovým lakováním, hliníkový plášť lze barevně nalakovat i dodatečně. Při konstrukci nejmodernějších oken se využívá pětikomorových plastových profilů vyztužených ocelovými pozinkovanými výztužnými vložkami. Standardní výbavou moderních plastohliníkových oken je trojité těsnění a plastový meziskelní rámeček. Okna jsou vybavena celoobvodovým kováním, mají výborné tepelně technické vlastnosti, jsou odolná proti zatékání a kondenzaci na povrchu. Mají delší životnost.

-ag- Foto: http://www.profimedia.cz/, Roto stavební elementy s.r.o.