Ne každá dřevěná podlaha je celodřevěná. Při nákupu podlahovek musíme rozlišovat, zda se jedná o díly masivní, tedy vyrobené z jednoho kusu dřeva, nebo vrstvené, jejichž konstrukci tvoří různé materiály. Odolné dřevo u vrstvených podlahovek obvykle zastupuje jen nášlapná vrstva o síle 3-4 mm, která je nalepena na podkladu z méně kvalitní dřeviny či stlačené celulózy. Jedná se pořád o přírodní materiál, nejde o laminát. Nicméně tu jsou přítomna i lepidla, byť zdravotně nezávadná, a výrobek bude mít oproti masivu kratší životnost.

Vrstvená podlaha se tedy svrchu tváří jako celodřevěná, ale jakmile zub času začne volat po opravách, bude ji možné zbrousit jen jednou či dvakrát, a pak se už probrousíte k podkladu. Přesto vrstvené podlaze nelze upřít určité výhody:

Kromě nižší ceny jde také o možnost snadnější pokládky, nejčastěji plovoucím způsobem pomocí zámkového spoje. Vrstvená podlaha se navíc lépe přizpůsobí výkyvům teploty v místnosti, v porovnání s masivem je stabilnější, a dokonce se dobře snáší s podlahovým vytápěním.

Masivní podlahy lze brousit a renovovat vícekrát a vydrží vám klidně celé století. Ovšem pod podmínkou, že se o ně budete dobře starat a udržíte je v suchu a při konstantní teplotě. Základem je přitom kvalitní pokládka, ke které je lepší přizvat odborníky, což zase zvyšuje celkovou cenu podlahy.

  • Tip: Práci s renovací dřevěné podlahy si do budoucna ušetříte tím, že pro ošetření povrchu zvolíte olej, nikoli lak. Olejované podlahy lze opětovně přetřít jen na nevzhledných místech, zatímco oprava popraskaného laku si vyžádá celkové přebroušení a opětovné nalakování celé místnosti.