Dřevěná dělicí stěna slouží jako ochrana proti větru i jako působivá zahradní dekorace, zvláště když ji necháte obrůst popínavými rostlinami. Navíc elegantně předělí prostor zahrady a zabrání sousedům, aby se kochali pohledem na vaše venkovní hodování. Stěnu můžete postavit z hotových dílců, které zakoupíte v hobbymarketu, případně ji lze nechat zhotovit na zakázku. Pokud objednáváte dílce nebo rovnou hotové stěny z internetu, zeptejte se nejprve na jejich povrchovou úpravu. Někteří prodejci nechají ošetření dřeva na vás, nebo vám dají vybrat, jakou lazuru za zvláštní příplatek před dodáním použijí.

Jestliže se rozhodnete dělicí stěnu zbudovat sami, doporučujeme zvolit tvrdý dub nebo odolný modřín. K výrobě zástěn je možné použít i borovicové nebo smrkové dřevo, to ale potřebuje maximální impregnaci, aby se brzy nestalo terčem dřevokazného hmyzu a nemělo sklony k hnilobě. Dřevěné lišty je vhodné před použitím ošetřit bezchromovou tlakovou impregnací, která pronikne do hloubky materiálu. Ekologicky nezávadným je například Wolmanit CX-10, který se používá i na dětských hřištích. Když je stěna hotová, můžete ji nalakovat lodním lakem nebo barevným nátěrem pro venkovní použití.

Aby se ke dřevu nedostala vlhkost, dělicí stěnu ani nosné sloupky nikdy nezapouštíme do země. Sloupky se usazují do kotevních hřebů nebo betonových patek, jež by měly vyčnívat alespoň 10 cm nad zem či nad podlahu terasy. Jednotlivé dřevěné díly by se měly spojovat nerezovými vruty a materiálem z pozinkovaného plechu, aby zástěna neobsahovala nic, co by mohlo rezivět a pouštělo vodu do dřeva.

Pokud je vám bližší zedničina než práce se dřevem, zástěnu můžete samozřejmě postavit i z cihel, tvárnic nebo kamene. Jestliže dělicí stěnu nechcete mít v zahradě napevno, protože by vám ve slunečných dnech bránila ve výhledu, popřemýšlejte o sezonním řešení v podobě rákosových rohoží nebo podobných přírodních materiálů, které napnete mezi nosné trámky a s příchodem léta zase srolujete.