I přes širokou nabídku plastových variant mají dřevěná prkénka v domácích i profesionálních kuchyních stálé místo. Vypadají krásně, s léty získávají originální patinu a jsou velmi odolná. Jejich životnost ale závisí na pravidelné údržbě, na kterou se často zapomíná.

Podívejte se, jak správně ošetřit dřevěné prkénko olejem a voskem:

Zdroj: Youtube

1) Zapomeňte na myčku na nádobí.

Vysoké teploty a agresivní čisticí prostředky narušují povrch dřeva a prkénko se brzy začne kroutit a praskat.

2) Umyjte prkénko po každém použití.

Po skončení přípravy jídla je důležité ho co nejdříve důkladně umýt teplou vodou a saponátem. Tím se odstraní nejen zbytky jídla, ale také nebezpečné bakterie. Prkénko ale nenechávejte ve vodě dlouho máčet – rychle ho omyjte a nechte vysušit.

3) Sušte důkladně.

Po umytí prkénka otřete z povrchu vodu utěrkou a nechte ho volně vyschnout na vzduchu. Neuklízejte ho do zásuvky dříve, než zcela uschne, protože vlhkost může způsobit rozpad dřeva a vznik plísní.

4) Pravidelně dřevo ošetřujte olejem.

Ochranná vrstva pomáhá chránit prkénko před vlhkostí a zabraňuje pronikání bakterií do povrchu. Použít můžete běžný rostlinný olej, třeba slunečnicový nebo řepkový. Povrch prkénka jednou za 2 týdny důkladně potřete, nechte působit přes noc a přebytečný olej poté odsajte papírovou utěrkou.

5) Pozor na horké hrnce.

I když se prkénko zdá jako dobrý pomocník pro odložení horkého hrnce, je to přesně naopak. Vysoká teplota mu vůbec nesvědčí a může se zkroutit nebo prasknout.

6) Staré prkénko nevyhazujte.

I opotřebované a poškrábané prkénko se může vrátit do formy. Stačí ho jemně zbrousit pomocí brusného papíru, očistit a poté napustit olejem nebo speciálním voskem na dřevo.

Zdroj: ireceptar.cz, idnes.cz, kuchynska-prkenka.cz