Tuhle krabici ze dřeva a výplňové izolace sestavili v hale a dovezli na náklaďáku na místo. Sedí na zemních vrutech, není zapotřebí žádná přípojka na elektřinu a kanalizaci…

Smrk a modřín

Konstrukce je vlastně podobná jako u klasické dřevostavby. Smrková základní konstrukce je vyplněna dřevovláknitými izolacemi a potažena sádrovláknitými deskami Fermacell. Na povrchu pak je modřínový rošt, který nechává stavbu pěkně dýchat.

Krabice tak vypadá velmi příjemně a hodí se do jakékoli krajiny. Může stát ve městě, na vesnici i na samotě u lesa. Může stát samostatně i být jako přístavba k domu.

Dřevo a smysl pro detail

Dům není nikterak velký. Je to vlastně jakási dočasná stavba, která však má jako každá dřevostavba životnost klidně sedmdesát let. Ale svou velikostí si nemůže dávat velké cíle. Takže se podívejme do interiéru, kde je využitý každý kus. Kuchyně je spojená s jídelnou. Jednoduchá kuchyňská bílá linka je zapuštěna do stěny, kde všechny okolní místa zabírají uzavřené skříňky. U linky pak stojí stůl, který je ze stejného dřeva, jako celý vnitřek domu. Pro oddych pak slouží pravá část domku – velká pohovka s knihovnou a vedlejším rozkládacím psacím stolem. V něm najdeme hned několik různých zásuvek. Pokud je připojená WiFi anténa, je tu i internet. Místo monitoru je tu velká LCD televize, na kterou se přenáší obraz z počítače.

Ložnice má vlastní vstup a velké vestavěné skříně. Pro zútulnění prostoru je nad hlavami postele jakýsi baldachýn. To, že každé místo je využito, dokládá čtvercová sedačka. Ta by normálně překážela v prostoru, takže v případě nepotřeby je možné ji zavřít do skříňky.

Koupelna je plně funkční. Je zde rozměrný sprchový kout s bílým obložením. Skříňka pod umyvadlem – opět dřevo jako na celé stavbě.

Hi-tech

Jak jsme psali, dům nemusí být ani napojený na elektřinu. Na střeše jsou solární panely, které zásobují vnitřní spotřebiče elektřinou. Pokud se všechna nevyužije, je možné ji skladovat v akumulátorové sadě. Díky ní je možné při plném nabití domácnost zásobovat proudem po dobu dvou dní. Když je zataženo déle, je tu elektrocentrála.

Dům může být také vybaven solárním ohřevem vody, napojen na vlastní čističku vod apod.

Pro vytápění je možné použít prakticky cokoli. Zde jsou použity elektrické přímotopy, ale prý i lihový krb vytopí celou stavbu naprosto v pohodě.