V kampusu švýcarské značky Vitra v současnosti najdete Umbrella House, který sem byl přemístěn z Tokia. Dřevěný dům s charakteristickým tvarem střechy připomínající deštník má čtvercový půdorys. Architekt, Kazuo Shinohara, při stavbě vycházel z tradiční lidové architektury japonských domů a chrámů. Při stavbě byly schválně použity levné materiály, kam patří například cementovláknité desky na fasádě.

Dům vypadá prostorně díky vysokým stropům

V domě o rozloze 55 metrů čtverečních najdete kuchyň s jídelním stolem, koupelnu, ale také tradiční místnost tatami s 15 polovičními rohožemi tatami – jednalo se o centrum domu, které sloužilo jako obytný, ale i spací prostor pro celou rodinu.

Mírně vyvýšený pokoj tatami lze oddělit od obývacího pokoje posuvnými dveřmi. Střecha vám může svojí konstrukcí připomínat deštník – střecha překlenuje vnitřní prostor ve výši 4 metrů, i proto působí celý dům větším dojmem.

Nábytek v domě navrhoval sám Kazuo spolu s designérem Katsuhiko Shiraishim. V současnosti se dům skládá z původních kusů a replik.

Od léta 2022 slouží tato budova pro menší setkání v areálu kampusu Vitra ve Weilu nad Rýnem a návštěvníkům umožňuje poznat kus z japonské architektury. O přesunu z Tokia mimo jiné hovoří Rolf Fehlbaum, emeritní předseda společnosti Vitra: „Přesun budovy může dávat smysl, pokud to její konstrukce snadno umožňuje, a samozřejmě musí zapadat do kontextu nového místa. Dům Umbrella House splňuje obě kritéria: je relativně snadno přemístitelný a navazuje na silnou japonskou přítomnost – Tadao Ando, SANAA a brzy i Tsuyoshi Tane – v kampusu Vitra.“

Zdroj: Vitra