Okousané a zmrzlé dřeviny jsou náchylné nejen na napadení škůdci, ale také na nejrůznější choroby, které mohou vést až k jejich likvidaci. Ptáte se, jak je můžete ochránit?

Dejte si pozor na dřeviny

Velké škody na stromech může způsobit lesní zvěř. Stačí, když budete mít malou díru v plotě, když bude oplocení nedostatečně vysoké – nebo nebude vůbec. Pokud je poškození stromů jen malé, je šance na jejich záchranu. Ránu na dřevině mechanicky očistěte kartáčem nebo nožíkem.

Poté důkladně zatřete stromovým balzámem. Pokud bude strom poškozen hodně, záchrana bude téměř nemožná. I proto nezanedbávejte prevenci.

Je váš plot v pořádku?

Důkladně zkontrolujte oplocení pozemku a pečlivě opravte všechny díry. Pokud je vaše oplocení nedostatečné nebo žádné, musíte ochránit stromy individuálně. Skvěle může fungovat třeba plastové pletivo. To můžete koupit v různých výškách, potřebnou délku pohodlně ustřihnete obyčejnými nůžkami.

Zdroj: Youtube

Proti okusu může fungovat také repelentní přípravek k tomu určený. Má charakteristický zápach, který zvěř odradí. Aplikuje se nátěrem pomocí kartáče nebo štětce, případně postřikem. Pro aplikaci se mísí s vodou, po zaschnutí je ve vodě nerozpustný.

Velké teplotní rozdíly

Nebezpečím pro stromy jsou také velké teplotní rozdíly. Zejména mezi denní a noční teplotou. Přes den se kůra na slunci roztáhne a pod ní začne protékat míza. Při poklesu teplot míza zamrzne, kůra se napne a popraská. To lze považovat za pozvánku pro nejrůznější houbové choroby. I proto se kmeny bílí vápnem. Bílá barva odráží paprsky a ochrání kmen před popraskáním.

Při silnějším dešti nebo mokrém sněhu se může vápno smýt. V takovém případě si můžete pořídit přípravek, který si zachová plasticitu i po několika měsících. Nátěr se provádí v prosinci až lednu.

Zdroj: zahradkarskaporadna.cz, ireceptar.cz