Nejdostupnější dřevitou třezalkou je třezalka kalíškatá (Hypericum calycinum), která dorůstá výšky pouhých 15 cm, zato se však pyšní velkými květy o průměru až 5 cm. Této rostlině se daří v propustné, kypré zahradní zemině, kde si rychle vytvoří bohatě rozvětvený kořenový systém a rozroste se do půdopokryvných koberců. Lze ji vysadit i do svahu, protože ho svými kořeny dokáže zpevnit. Třezalka poroste jak na slunci, tak v polostínu, ovšem čím stinnější místo jí určíte, tím méně pokvete.

Dalším oblíbeným druhem je třezalka rozkladitá (Hypericum patulum), kterou v zahradnictvích často najdete pod názvem kultivaru Hidcote. Jde o vyšší keř, jenž může dorůst výšky až 1 m a v létě se chlubí výraznými, zářivě žlutými květy. Třezalku rozkladitou se doporučuje zjara zkrátit na výšku 10-15 cm; nové výhony do léta bohatě narostou a rozkvetou.

Třezalky zůstávají dlouho dekorativní i po odkvětu, a to díky svým drobným, různě barevným plodům. Větvičky se na podzim uplatní v květinových vazbách, věncích a jiných dekoracích. Některé odrůdy během dozrávání plodů opakovaně rozkvétají, čímž je efekt ještě zajímavější.

Dřevité třezalky je dobré shánět ve specializovaných zahradnictvích, kde je šance na pestřejší nabídku kultivarů. Ačkoli jsou tyto rostlinky zajímavé vzhledem i nenáročné na péči, netěší se u nás zatím nijak valné pozornosti, a tak není vždycky jednoduché je sehnat.