Na našem trhu už najdeme mnoho firem specializovaných na dřevostavby; staví nejen u nás, ale i v okolních státech. Stále více lidí se rozhoduje pro stavbu realizovanou velmi rychle (aby to všechno bylo rychle za námi). Ještě ale zcela nemůžeme konstatovat, že také současně pro stavbu levnou – ceny jsou stále ještě srovnatelné se stavbami zděnými, to jen na západ od nás vyjde dřevostavba podstatně levněji.

Majitelů dřevostaveb ale u nás přibývá stále rychleji, stejně jako lidí, kteří o nich už něco vědí. Specializují se na ně architekti, píše se o nich stále více - všímají si jich média, existuje specializovaný veletrh Dřevostavba, přibývají vzorové domy stavebních firem. A také má stále více lidí zcela konkrétní zkušenost, protože dřevěný dům navštívili.

Dřevostavbě pod kůžiNoví majitelé samozřejmě zvou do nového domu návštěvníky, kteří důkladně dům prozkoumají zvenku i zevnitř. A často na základě takové návštěvy říkají, že pokud budou uvažovat o novém bydlení, bude ze dřeva. Jiní se nechají pozvat rovnou s tím, že hodlají vidět všechno zblízka a pěkně v provozu, zabydlené, a chtějí znát názory uživatelů domu. Chtějí se dřevostavbě dostat podstatně více „pod kůži“ než to lze v jakémkoliv vzorovém domě stavebních firem.

Na návštěvě uvidí, jak vypadá běžný chod, a dozvědí se třeba, jak je dům odizolován, jak se větrá a topí. Třeba také to, že dům neakumuluje teplo, což je vynikající v horkém létě (po ochlazení nepřetrvává horké dusno uvnitř ještě několik dní, budova není rozžhavená). V zimě se je nutné naučit správně topit, samozřejmě poté, co je věnována maximální péče (už počínaje projektem) nejvhodnějšímu způsobu vytápění.

Návštěvník pozná, že uvnitř je velmi příjemné klima, vzduch není přesušený. Jako všude je ale nutné se naučit správně větrat, aby vnitřní vlhkost zůstávala kolem 55 %. To je důležité zejména v prvním roce, kdy stavba ještě vysychá.

Na návštěvě se také zájemce přestane bát některých fám, jako že nelze jen tak někam zatlouci ani hřebíček, protože by se poškodila parozábrana. Pozná, že zde nejsou omezení proti zděné stavbě ve smyslu nosnosti stěn, lze na ně přimontovat skříňky, horní části kuchyňské linky a podobně. Možná i uvidí různé připravené, ale zaslepené dveře, které se někdy v budoucnu otevřou, zatímco jiné se zase zaslepí. Dřevostavba totiž dovoluje měnit v průběhu užívání dispozice interiéru.

A konečně další výhodou, kterou si člověk uvědomí až uvnitř domu, je tenčí profil stěn, prostornost. Obvodové stěny mohou mít kolem 25 cm a příčky asi 15 cm. Samozřejmě při dodržení státních norem o zateplení i zvukové izolaci. Takže pokud máme stejný půdorys domu jako sousedův zděný dům, máme uvnitř dřevostavby mnohem více místa.

Rychleji znamená levnějiCo stavebníci dřevostvavby oceňují, je rychlost výstavby. A ta neznamená jenom to, že brzy bydlí, ale také, že ušetří: v přeneseném slova smyslu ušetří například nervy s řemeslníky, i léta se tahnoucími pracemi. Ušetří ale také zcela konkrétní peníze. Nejprve na stavební technice – ta je často potřeba jen den nebo pár dní (jeřáb, lešení), nikoliv měsíce nebo v nejhorším případě i roky. Ušetří se ale i peníze v případě hypotéky – čerpá se totiž velmi rychle, někdy skoro naráz, což přináší výraznou úlevu od úroků.

Všeobecné povědomí o výhodách dřeva jako stavebního materiálu tak u nás rychle roste. A jak bude v budoucnu dřevostaveb ještě rychleji přibývat, dá se předpokládat, že za pár let budeme dřevu už také říkat „klasický“ stavební materiál.

-ag-Foto: Dřevostavby Delta Panel, s.r.o., www.isifa.com