Volba padla na malé městečko, odkud pochází paní domu. S přibývajícím počtem členů rodiny byla důležitá i blízkost prarodičů. V klidné části města zakoupili rozlehlý pozemek v blízkosti lesa a s přáním přízemního domu, který by byl maximálně propojený se zahradou, oslovili ateliér Allion. „Stavbu jsme navrhli ve sloupkovém systému (2by4) tak, aby z ní bylo cítit, že jde o dřevostavbu,“ říkají architekti Pavel Šulc a Věra Dvořáková Šatochinová, kteří se na projektu podíleli. „V interiéru jsou přiznané masivní dřevěné trámy, v exteriéru je dům obložen cembonitovými deskami – fasáda je tak stejně jako konstrukce domu skládaná z jednotlivých prvků.“

Zdroj: VLM

Když více je někdy více

„Nemohli jsme si dovolit navrhnout jednu velkou hmotu. Hmotové řešení domu je proto pojato jako několik pevných, spíše uzavřených objemů, pavilonů, které jsou navzájem propojeny vstupní halou přecházející do otevřeného obývacího pokoje,“ vysvětluje Pavel Šulc.

První, bílou hmotu domu, resp. pavilon, podle něj představuje objem garáže a technického zázemí domu. Druhá část stavby je určená pro děti a zahrnuje jejich pokoje, koupelnu a chodbu s šatnou. Třetí blok s ložnicí, koupelnou, šatnou a velkou relaxační místností se saunou patří rodičům a čtvrtý zastupuje kuchyň se skladem a denní toaletou. „Každá část domu přitom má vlastní barvu fasádního obkladu, která částečně zabíhá i dovnitř.“

Z pokoje rovnou na terasu

Velká posuvná okna v rohu prostorného obývacího pokoje jsou orientována k jihovýchodu až jihozápadu a umožňují výhled do krajiny. Okny lze vstoupit přímo na terasu a dále do zahrady. Podle architekta byla posuvná okna také jedním z nejtěžších momentů stavby. „Aby tato okna totiž správně fungovala, je nutná velká přesnost, což není u dřevostavby, jejíž konstrukce se v průběhu času dotvarovává, až tak jednoduché,“ vysvětluje Pavel Šulc. Stavbu však realizovala firma, se kterou ateliér spolupracoval už podruhé a opět k oboustranné spokojenosti.

Velká zahrada a příroda v těsné blízkosti si přímo žádaly propojit interiér s okolím velkými okny.

Na posuvná okna navazují dvě terasy. Zmiňovaná terasa u obývacího pokoje vede přes roh podél dvou stěn, druhá lemuje dětské pokoje. Obě terasy doplňují pergoly kovové konstrukce s trámkovou výplní, které slouží jako slunolamy a podpora popínavé zeleně postupně stoupající po sloupcích, ale i jako zavětrování dřevostavby.

Lustry ladných tvarů

Ateliér navrhoval také stavební interiér. V zádveří, koupelnách a technické místnosti je položena velkoformátová dlažba, na podlahách obytných místností byly instalovány 2,2 m dlouhé třívrstvé lamely v provedení kartáčovaný kouřový dub. „Krásná dřevěná podlaha tak propojuje celý dům a do interiéru se přiznanými stropními trámy příjemně promítá i konstrukce stavby,“ ukazuje architektka.

Úložné prostory řeší několik vestavných skříní, šatny a sklad. Vestavný nábytek, včetně velkého jídelního stolu, je vyrobený na zakázku místními truhláři, volné kusy nábytku si už vybírali majitelé. V obývací místnosti stojí za pozornost i dvě hlavní svítidla netradičních tvarů, která byla vybírána tak, aby tvořila celek.

Extra tiché čerpadlo

Dům je navržen jako energeticky úsporný a hlavním zdrojem tepla pro vytápění je tepelné čerpadlo vzduch-voda. „Jedná se o kompaktní tepelné čerpadlo vybavené ultra tichými EC-ventilátory s hlučností do 50 dB. Automatické přepínání elektrického zapojení elektromotorů u ventilátorů umožňuje snížení hlučnosti v nočním provozu,“ objasňuje architekt.

Do teploty -7 °C venkovního vzduchu pracuje tepelné čerpadlo samostatně, při nižší teplotě se postupně připíná doplňkový výkon elektrokotle. Celkový maximální provozní příkon zdroje je tak 16,55 kW. Větrání domu je řízené s rekuperací.

Zahrada stále ve vývinu

Zahradní prostor obklopující dům se podle slov architektky pořád ještě vyvíjí. „Jeho realizace je konzultována se zahradním architektem, zahradníky a nevelkou měrou tvořena i investory.“ Okrasná část se nachází před domem, užitková část s velkými ovocnými stromy, které by vpředu bránily výhledu, je za domem. K zavlažování slouží dešťová voda svedená do podzemní retenční nádrže. K relaxaci na zahradě vybízí mj. i bazén.

Ateliér Allion

Allion je nezávislé sdružení profesionálů v oblasti architektury, designu, projektování, inženýringu, projektového řízení a provádění staveb. Nabízí komplexní řešení jakéhokoli stavebního projektu s maximálním respektem jedinečnosti a individuality klienta. www.allion.cz

Důvěra a respekt se vyplácí

S investory je ateliér Allion v kontaktu i po dostavbě domu. „Zajímá nás, jak se v domě žije. Zpětně by např. majitelé volili větší garáž – nejen pro auta, zahradní traktor, ale i pro sportovní náčiní celé rodiny,“ uvádí Pavel Šulc. „Šlo o nadstandardní spolupráci. Jako architektům nám investoři důvěřovali, a my naopak respektovali jejich individuální zadání,“ uzavírá vyprávění.

Technické údaje

  • Autoři projektu: Ing. arch. Pavel Šulc, Ph.D., Ing. arch. Věra Dvořáková Šatochinová, Ing. Petr Čipčala
  • Stavební firma: Stavidlo, s. r. o.
  • Plocha pozemku: 3500 m2
  • Zastavěná plocha: 374,2 m2
  • Užitná plocha: 318,5 m2
  • Konstrukce: dřevostavba ve sloupkovém systému (2by4)
  • Střecha: plochá nepochozí jednoplášťová
  • Střešní krytina: fólie DEKPLAN 76
  • Fasáda: cembonitové desky – cembonit patina probarvený v celé své tloušťce
  • Zateplení: tepelněizolační desky Hofatex, minerální vlákna Isover
  • Okna: dřevěná, euro profil + HS portál, izolační trojskla
  • Vnější dveře: kombinace plného dveřního křídla a bočního pevného světlíku – obojí v nadstandardní výšce 2,6 m
  • Vnitřní dveře: plné, obložkové, bílé, na míru od truhláře, výška 2,2 m
  • Podlahy: v obytných místnostech dřevěné, v koupelnách, zádveří a technické místnosti velkoformátová dlažba
  • Vytápění: tepelné čerpadlo vzduch-voda, doplňkový zdroj tepla – elektrický přímotopný kotel, podlahové topení
  • Energetická náročnost: A

Tento článek jste mohli najít v časopisu Dům & Zahrada 7/18.