Dřevostavba je v našich krajích ještě pořád z hlediska oprav a údržby poměrně novinkou. Každý řemeslník o ní rozhodně všechno neví; to platí o instalatérech, elektrikářích i dalších profesích. Specifika skladby obvodových zdí i příček, uložení kabelů v nich a tak dále – o tom je potřeba mít alespoň základní přehled.

Vše začíná už ve fázi stavby domu

DřevostavbaPokud máte objednaný dům na klíč, pak stavební firma specializující se na dřevostavby dodá vše, včetně elektroinstalace a vody. Pokud ale chcete mít tyto řemeslníky svoje, je zapotřebí, aby je stavební firma náležitě instruovala, což může být kámen úrazu; jakákoliv instruktáž je vždy povrchnější, rychlejší než dlouhá zkušenost s domy na bázi dřeva. Později v případě havárie se tak může stát, že musíte v záruční době povolat jak tyto „své“ instalatéry, tak ještě případně ji konzultovat s projektantem stavební firmy, která vám však tyto práce nedodávala, takže vše závisí na její vstřícnosti a ochotě.

A ještě později už voláte k haváriím řemeslníky ze svého okolí, protože firma, která vám dům postavila, sídlí třeba stovky kilometrů daleko. A tak se může stát, že přijde někdo, kdo havárii v dřevostavbě ještě neviděl.

Praskla voda nebo kanalizace a co s tím

Například je riskantní zavolat k havárii vody, na tekoucí vodu do podlahy, jen tak nějakého instalatéra, který se s namočenými dřevěnými příčkami nikdy nesetkal. Protože příčky mokré budou, pokud se voda dostane do struktury podlahy. Vše záleží na tom, které vrstvy podlahy havárie zasáhne. A vrstev je několik – dlaždice, stěrka, případně topná rohož, pod ní polystyren, fólie, případně pak i spodní hydroizolace na Dřevostavbazákladové desce. Některé z nich (ty svrchnější) přicházejí do styku s bytovými příčkami, které zase mají své sendvičové složení (v koupelně je to modrý sádrokarton do vlhka, případně parozábrana, OSB deska, její vnitřní izolace a zase totéž na druhé straně). A toto všechno se začne nasakovat vodou z podlahy. Voda vzlíná po stěně do určité výše a musí se začít odborně a dokonale vysoušet.

Kde hledat odborníky

Náprava takové havárie spočívá v několika krocích – zjištění příčiny, náprava, vysoušení. Což je sice stejné jako u stavby z jiného materiálu, ale práce jsou to specifické, musí se postupovat citlivě. Nevolejte proto hned prvního nebo nejbližšího řemeslníka. Zjistěte si, jestli má s dřevostavbou nějaké zkušenosti.

Nezačínejte pátrat v telefonním seznamu instalatérů, ale stavebních firem specializujících se na dřevostavby. Začít můžete u společnosti, která vám dům postavila. Určitě nebude problém zeptat se jejich odborníků, kteří vodoinstalaci a kanalizace ve vašem domě dělali. Možná vám poradí řemeslníka, který podobné havárie v dřevěném domě opravdu umí, nebo se případně i sami angažují. Jestliže neuspějete, začněte obvolávat firmy, které se specializují na dřevostavby a současně sídlí ve vašem okolí. Je rozhodně lepší chvíli hledat, pokud ovšem havárie není takového charakteru nebo rozměrů, že řešení nestrpí odkladu.

Důležité je také si k opravě připravit z projektové dokumentace příslušné plány kanalizace a vody. Nemáte-li je, budou na stavebním úřadu, případně si je vyžádejte u společnosti, která váš dům postavila.

-ag-Foto: www.profimedia.cz