I když v USA se ve stavebnictví tolik energetické úspory neřeší, přesto se zde najdou lidé, kteří smýšlejí jinak. Chtějí bydlet tak, aby se za sebe nemuseli stydět, aby nepoškozovali přírodu, aby jejich domy spotřebovávaly co nejméně energií. Náš dnešní dům je toho příkladem.

Zavítali jsme do města Carbondale, který stojí na úpatí Rocky Mountains. Sem se žádný moderní design nehodí. Bílé kostky nebo extravagantní sídlo amerických hvězd by se zde vyjímalo jako pěst na oko. Tohle je oáza klidu u potoka a s ptáky v jejich rezervaci, která sahá až na pozemek patřící k domu.

Zdroj: VLM

Dřevostavba na betonu

Majitelé se rozhodli pro uhlíkově neutrální stavbu (v USA označovanou jako Net Zero), která by doplnila místní přírodu a ne ji znásilňovala. A tak vznikl tvar klasické sedlové střechy s poněkud pozvolnějším průběhem, připomínající místní v pozadí se vzpínající horské hřbety.

Základem je ovšem netradiční vytápěná betonová deska s vysokou tepelnou setrvačností, což snižuje nároky na vytápění v místních dlouhých a tuhých zimách. Proč netradiční? Je totiž ve vzduchu. V USA se nejčastěji používá systém takzvaného crawl space, což je vlastně stavba na základových pasech s objemným prostorem pod podlahou, kam se dá vlézt, ale kde najdeme většinou jen rozvody. Zde je ovšem tento prostor zaklopen deskou s izolací, na které je čtyřpalcová betonová deska s vytápěním. Dřevostavba jako taková je silně zaizolovaná, a když ji obhlédneme kolem dokola i zevnitř, zjistíme, že se na všech stranách dost liší. Bylo zde použito celkem deset různých druhů dřev. Boční stěny na hranách střech jsou navíc obloženy plechem, který je použit i na střeše. Těmito stěnami je otočen vůči silným větrům a odolává jim lépe než jen dřevo.

Celý dům pak má množství oken natočených tak, aby byly co největší solární zisky. Tím se snižuje potřeba vytápění, která je řešena pomocí tepelného čerpadla. Ovšem na stranu, kde by se mohl interiér v létě přehřívat, jsou pevné velké převisy.

Celá koncepce domu pak je v počítači navržena tak, aby při stavbě vznikalo co nejméně odpadu.

estudio forma

estudio forma

Skupina mladých architektů a designérů, kteří se snaží poskytnout prostor pro tvorbu a inovaci zaměřenou na architekturu a udržitelný rozvoj. Specializují se na design, na komplexní architekturu i samotnou výstavbu a realizaci projektů. Dvě kanceláře mají v Argentině a jednu v USA. www.estudioforma.com.ar/

Jednoduchý i ekonomický

Dům nemá žádné velké výstřelky. Není ani nijak rozměrný, má pouhých 184 m² podlahové plochy, a to je do toho započítána ještě jedna samostatná jednotka. Tu nabízí majitelé k pronájmu. Má vlastní vchod, nemusí, ale může být s domem majitelů spojená. Tímto způsobem tak investoři snižují finanční náročnost stavby a zrychlují návratnost.

Interiér v sobě spojuje světlé dřevo a bílou omítku. Je velmi, ale velmi jednoduchý. I kuchyně, často výkladní skříň domů, zaujme spíš svými menšími rozměry a strohostí než drahým efektem.

Tento článek jste mohli najít v časopisu Dům&Zahrada 1/23.