Mytí nádobí jako jedna ze dvou základních prací v kuchyni, po přípravě pokrmů, je zřejmě tou méně příjemnou polovinou. Mytí nádobí je nudná, fádní a nepříjemná práce snad pro 99% lidí. To zbývající procento ale ruční mytí nádobí zase Autor: archiv enormně uklidňuje a nalézá v něm i jistou zálibu, která ale nevyplývá z běžné pořádkumilnosti - snahy mít všechno čisté a uspořádané a na svém místě, jde spíše o speciální způsob relaxace. Mnoho mužů v kancelářích se např. při řešení obtížného úkolu vrhá do kuchyně. Takový škopek hrnků od kávy umytých ve svižném tempu jim často pomáhá víc než hodinová schůze, šálek kávy nebo vykouřená cigareta. Mytí nádobí perfektně vyčistí mozek, manuální práce prostřídá duševní a člověk si utřídí myšlenky a je zase fit. Ale tady je nutno dodat, že je velmi, velmi podstatný rozdíl umývat nádobí jednou týdně a třikrát denně…. V tom druhém případě je to nekonečně a stále stejná práce, při které bolí nohy a záda, trne za krkem a při které se horkou vodou a saponáty ničí kůže na rukou. Je to den co den se opakující proces, který tady byl skutečně odedávna - od té doby, kdy si lidé uvařili jídlo v hrnci - až do našich dnů, kdy nás vysvobodila myčka nádobí. Autor: archiv Podle mnoha průzkumů vybavení domácností nás ale ještě zdaleka nevysvobodila všechny. I když se myčka - tenhle snad nejmilejší pomocník hospodyněk - stále rychleji objevuje v našich kuchyních, vedle ní je pořád nutné a praktické ponechat si také mycí dřez. Má a bude mít už trochu jinou – více specializovanou funkci, přesto bude stále potřeba. Výběr dřezu bychom tedy neměli podceňovat. Při jeho výběru bychom měli dobře zvážit jeho velikost a zda je vyroben z kvalitního materiálu, následně jeho správné umístění v kuchyni tak, abychom měli všechno při ruce – optimální výšku mycího centra a správnou hloubku dřezu. Jaký dřez k myčce Pořizujeme-li myčku, většinou už dřez máme. Takže neřešíme otázku, kam umístit dřez, ale kam s myčkou. Někdy se ale dostáváme do zapeklité situace: přikoupením dalších 60 cm myčky do již zaplněné kuchyně náhle musíme řešit problém prostoru komplexně a musíme začít hýbat s veškerým kuchyňským nábytkem. A v takovém případě se rozhodneme vyměnit i dřez. Někdy je s příchodem myčky do kuchyně velký dvojdřez zbytečný, jindy je starý dřez zašlý a moc parády už nenadělá. Možná nás také osloví nová zajímavá barevnost nebo progresivní materiál. Předtím, než si vybereme z široké nabídky velikostí, tvarů i materiálů, ujasníme si, na co budeme dřez používat. Kromě toho nejběžnějšího a prozaického – totiž k odkládání právě nepotřebného ušpiněného nádobí, které ale za chvíli ještě budeme při vaření potřebovat – dřez bude sloužit hlavně na cezení těstovin, brambor a dalších potravin. Dále k omývání a čištění zeleniny, k rychlému opláchnutí právě potřebného kuchyňského náčiní a samozřejmě také na ruční mytí předmětů, které do myčky nedáváme. To je zejména starší nádobí, které ještě dobře slouží, není ale výslovně určeno k mytí v myčce. Potom v dřezu budeme umývat křehké sklo a vzácnější porcelán, zejména v tom případě, kdy máme myčku staršího typu, která nemá nižší mycí teploty a tak by v ní tenké sklo mohlo lehce popraskat. -ag-