Dřín obecný (Cornus mas), který můžete znát také pod názvem dřín jarní nebo dřín jedlý, je středně velký kulovitý okrasný keř, který plodí zdravé jedlé plody s vynikající a neobvyklou chutí. Nejčastěji se s ním setkáte v parcích a ve volné přírodě. S ohledem na aktuální teplotu vykvétá od února do března velkým množstvím zlatavých kvítků.

Jaké jsou další druhy dřínu

Pod názvem dřín se skrývá rostlinný rod, který patří do čeledi dřínovité. Vznikl sloučením rodů svída, dřínovec, dřínovka a dříneček. Zahrnuje tedy celou řadu dřevin, které jsou vzhledově i tvarově velice rozmanité. Mezi ty nejrozšířenější patří dřín obecný, dřín japonský a hlavatý (asijské květnaté dříny), dřín květnatý (severoamerický dřín), dřín lékařský a dřín kanadský (bylinný dřín).

Dřín obecný: pěstování

Jistě vás potěší, že se jedná o nenáročnou ovocnou dřevinu, která má velmi dlouhou životnost. Proto je dřín vhodný pro výsadbu volně rostoucích i tvarovaných živých plotů, které vám navíc přinesou bohatou úrodu chutných plodů. Dřín obecný preferuje plné slunce, ale dokáže se přizpůsobit i stanovišti v polostínu. Dorůstá do výšky až 7 metrů! Na hnojení je dřín obecný nenáročný, ale pokud máte pocit, že roste pomalu, vyplatí se občas přidat kompost nebo trochu hnojiva. Ačkoliv snáší téměř jakoukoliv půdu, nejlépe bude plodit na sušší, písčitohlinité a částečně kamenité či jílovité zemině. Snadno dokáže vzdorovat mrazům až do teploty -28 °C.

Dřín obecný: řez

Dřín obecný není nutné často prořezávat. Na podzim ale odstraňte poškozené, nemocné nebo mrtvé větve, aby se dřevině u vás na zahradě dobře dařilo.

Dřín obecný: plody

Plodům dřínu obecného říkáme dřínky. Na první pohled připomínají šípky, jedná se totiž o drobné červené peckovice, které dozrávají od srpna do října. Jejich chuť je sladkokyselá a lehce trpká. Můžete je jíst klasicky jako jiné ovoce, ale využijete je i v kuchyni. Připravuje se z nich například zdravá dřínová marmeláda, dřínový sirup, mošt, ale i dřínkové víno.