Myšleno v poločase mezi začátkem a koncem prosince. Tento měsíc je po všech stránkách náročný, možná ze všech nejúnavnější, přestože tradice po nás důrazně žádá odpočívat. Teď v půlce prosince můžeme trochu relaxovat alespoň během víkendu mezi honbou za dárky nad několika originálními koktajly na téma „gin“, případně „whisky“. Mohou sloužit jako zkouška na úplný konec posledního měsíce roku – na Silvestra. Většina se totiž hodí svým charakterem právě kromě víkendové relaxace i na silvestrovskou tabuli. Připravíme si dobrý gin a parádní sklenky a můžeme se pustit do díla. Whisky Sour 5 cl whisky, 3 cl čerstvé citronové šťávy, 1,5 cl cukrového sirupu, led. Všechny suroviny dáme do šejkru a dobře protřeseme. Dáme do koktajlové sklenky a zdobíme třešinkou a plátkem citronu. Perfect Lady 3 cl ginu, 1,5 cl broskvového likéru, 1,5 cl citronové šťávy, 1 bílek. Všechny ingredience vložíme do šejkru, protřeseme a nalijeme do koktajlové sklenky. Sklenku ozdobíme plátkem středně zralé broskve. Raffles Singapore Sling 3 cl ginu, 1,5 cl Triple Sec, 1,5 cl Benediktinky, 1,5 cl Cherry Brandy, 1,5 cl citronové šťávy, 3 cl ananasové šťávy, 3 cl pomerančové šťávy, led. Do vysoké sklenky dáme led, na který pak naléváme jednotlivé přísady. Všechno promícháme dlouhou lžičkou a sklenku ozdobíme koktajlovou třešinkou a malým plátkem červeného pomeranče. Blue Velvet 5 cl ginu, 2 cl Blue curacao, 1 dl kvalitního toniku, pár kapek citronové šťávy, ledová tříšť. Tento long drink připravujeme přímo ve sklence. Na ledovou tříšť naléváme nejprve gin, přilijeme tonik a dolijeme curacao. Přikápneme citronovou šťávu, sklenku ozdobíme spirálovitě stočenými skrojky citronové a pomerančové kůry. High society 4 cl ginu, 3 cl broskvového likéru, 2 cl Campari Bitter, 1,5 dl čerstvé grapefruitové šťávy, ledová tříšť. Long drink připravíme v šejkru – protřeseme v něm všechny vychlazené ingredience, naléváme pak do sklenky na ledovou tříšť. Ozdobíme plátkem pomeranče nebo citronu. -ag-