Nejčastěji pěstovaným druhem je u nás aktinidie význačná (Actinidia arguta) nesoucí bobule chuťově velmi podobné kiwi, jak ho známe z obchodů. Na rozdíl od něj však tyto drobné plůdky nemusíme loupat, jejich povrch je lysý a dají se konzumovat celé. Ještě příjemnější, sladší chutí nás překvapí plody odrůdy Actinidia kolomikta, které jsou i úžasně šťavnaté a aromatické.

Odrůdy aktinidií jsou zpravidla dvoudomé, takže k několika samičím rostlinám musíme vysadit i jednu samčí, abychom se dočkali úrody. Stanoviště by mělo být teplé a slunečné, chráněné před zimními větry. Obecně platí, že kde se dá pěstovat vinná réva, tam se bude dařit i kiwi.

Stejně jako víno, také aktinidie se pne po opoře a vytvoří estetickou clonu kolem altánu či pergoly. Vysazuje se i k zakrytí nevzhledných pohledů v zahradě, jakými jsou staré kůlny či rozpadající se zídky. Během léta rostlina kvete dekorativními bílými květy, v průběhu září a října pak dozrávají plody, které můžeme sklízet ještě za prvních mrazíků.

Výhodou je, že aktinidie v našich končinách nemá přirozené nepřátele, nenapadají ji škůdci. Roste dobře v propustné, písčité půdě, kterou před výsadbou obohatíme o kompost. Během vegetace rostlinu přihnojujeme hnojivy s obsahem fosforu a draslíku, což podpoří nakvétání a správný vývoj plodů.

Drobnoplodé odrůdy obvykle nepotřebují speciální řez, jejich výhony jen rozložíme po stěně a konstrukci tak, aby na ně šlo světlo a měly kolem sebe dostatek prostoru pro květy a plody.