Sbíráte-li na dovolené u moře oblázky, nejste jediní, koho fascinuje nekonečná rozmanitost jejich tvarů a barev. Nyní si můžete stěny koupelny obložit oblázkovou mozaikou, nebo jiným typem kamenné mozaiky. Mozaiky (nejen kamenné) jsou již dlouhodobě oblíbeným trendem v koupelnách. V několika posledních letech však obklady pronikly z koupelen do dalších místností.

Využívají se nejen kamenné mozaiky různých tvarů, ale i přírodní štípaný kámen nebo kamenné desky. Oblíbená je i kamenná dlažba. Kromě přírodního kamene se často setkáváme s jinými materiály, které na sebe berou ‚kamenný‘ vzhled, a je to zejména beton a keramika. Beton je nabízen v podobě pravidelných panelů se vzorem. Pro keramické obkladačky a dlaždice se někdy používá technologie digitálního tisku, která jim dodá dokonalý vzhled kamenného povrchu, nebo se jedná o slinuté obklady a dlažby. Další variantou je takzvaná ražená omítka.

I beton je kámen

Obklady z umělého kamene se vyrábějí z kvalitního a odolného betonu tak, aby bylo dosaženo trvanlivého vzhledu, především stálobarevnosti, a to až po dobu několik desítek let. Dokonale imitují přírodní kámen, zejména břidlici, štípaný mramor, opuku, pískovec, ale i další materiály. Umělý kámen vyrobený z betonových směsí je k nerozeznání od přírodní kamenné struktury, jeho pořizovací cena je však výrazně nižší. Obklady z umělého kamene mají v závislosti na typu tloušťku od necelých dvou do tří a půl centimetru. Pravidelné panely se skládají těsně vedle sebe, a není proto nutné spárování, montáž je tak velice rychlá a snadná. V interiérech se výrazná struktura od prachu nejlépe čistí vysavačem s kartáčovým nástavcem. Obklady lze aplikovat kontaktně také na zateplené fasády za použití speciálního lepidla.

Orientační cenové porovnání (ceny s DPH):

  • Přírodní kámen - deskovina: cca 1000--3000 Kč/m²
  • Přírodní kámen - štípaný: cca 700--2500 Kč/m²
  • Přírodní kámen - mozaika: cca 1000-4000 Kč/m²
  • Keramický obklad se vzhledem kamene: cca 200-3000 Kč/m²
  • Umělý kámen (lehčený beton) - panely: cca 650-1500 Kč/m²
  • Ražená omítka: cca 300-500 Kč/m²

Text: Monika Smekalová

CELÝ ČLÁNEK NAJDETE V ČASOPISU DŮM&ZAHRADA 11/15. Objednat lze samostatné číslo nebo získat předplatné, a to přes e-mail: predplatne@astrosat.cz, online na Předplatné časopisů nebo telefonicky: 840 336 459. Volání na bílou předplatitelskou linku je zpoplatněno zvýhodněnou sazbou 1,60 Kč včetně DPH za započatou minutu volání z pevné linky. Volání z mobilního telefonu dle tarifu mobilního operátora.