Co je drtič odpadu?

Jedná se vlastně o druh kuchyňského spotřebiče, který dokáže rychle a účinně zpracovat biologický z domácnosti. Hodí se zejména pro městský způsob života, protože na venkově je přeci jen stále ještě pohodlnější a levnější cesta kompostování.

Kompost lze pak využít jako hnojivo na zahrádce. Ne každý ale tuto možnost má, a není dvakrát příjemné chodit několikrát denně k popelnicím jen proto, že biologický odpad v bytě zkrátka nevoní.

Navíc bioodpad tvoří až 50 procent veškerého odpadu z domácnosti, takže budete mít celkového odpadu méně.

ČTĚTE TAKÉ:

Jak funguje?

Drtič shromažďuje pod dřezem biologický odpad a postupně jej drtí na malinké částice. Ty pak odvádí trubkou do kanalizace. Ideální je kupovat drtič přímo s novým dřezem, lze jej ale nainstalovat i k dřezu starému. Musí být ale splněny některé podmínky, jako je výška dřezu nebo rozměry otvoru dřezu (92 mm).

Je vždy lepší poradit se s prodejci o vašem konkrétním dřezu. Nutností je ale zapojená voda (stačí studená) a zásuvka na 220 V. Studenou vodu je nutné mít zapnutou během drcení, neboť voda způsobí ztuhnutí tuků a jejich nabalení na nadrcené částice. Zabrání se tím usazování mastnoty v přístroji a potrubí.

Naše tipy, jak si vybrat drtič

U drtiče dejte velký pozor na jeho výrobce. Ne vždy se vysoká cena rovná kvalitě. Pročtěte si pozorně diskuze o zkušenostech s vámi vybraným typem přístroje. Na úplně levné, neznačkové kousky raději rovnou zapomeňte.

Ideální je kombinace kvalitního drtiče a například granitového dřezu (například: dřez od firmy Schock plus drtič AMC představují lety prověřenou kombinaci). Obecně lze říci, že za drtič dáme od 3000 do 20 000 Kč – v závislosti na výrobci a zejména velikosti drtiče.

Kvalitní drtič pak zvládne zpracovat veškerý bioodpad, který vznikne v kuchyni v souvislosti s přípravou jídla – slupky, pecky a jiné zbytky z ovoce a zeleniny, skořápky, papírové ubrousky, zbytky od masa, těstoviny, pečivo, čajové sáčky nebo nedopalky cigaret.

Výhody drtiče odpadu

Pro městskou domácnost představuje rychlý a více méně ekologický způsob likvidace bioodpadu. Urychlí nám práci při vaření, protože zbytky prostě jen seškrábneme do drtiče, stejně tak při umývání nádobí. V bytě potom není cítit zápach z odpadků, a eliminuje se tak stahování drobného hmyzu. Drcení je rozhodně hygieničtější než vyhazování koše.

Mají i své nevýhody

Majitelé drtičů odpadů si občas stěžují na hluk, který jejich přístroj vydává. V tomto se snaží výrobci neustále zlepšovat, je lepší si nechat vždy přístroj předvést a ptát se na míru hluku – moderní typy už mají hlučnost kolem 55 dB, což prakticky není slyšitelné.

Problémem také může být mírně zvýšená spotřeba studené vody (maximálně do 10 litrů denně). Některé kanalizační a vodovodní firmy pak drtiče nerady vidí, protože jim přidělávají práci se zpracováním tohoto odpadu, zakázané ale nejsou, protože mají všechna potřebná osvědčení. Z drtiče by správně měla odcházet prakticky jen zašpiněná voda.