Projevuje se u vás nechuť k práci? Nemusí to být jen tím, že se nám nakupila a nevíme, kdy s ní začít. Může to být jednoduše deficitem vitamínu C. Zvýšená únava, lenost a nezvládání běžné práce jsou jedním z projevů nedostatků vitamínu C. K tomu se přidávají další, notoricky známé projevy: pomalé hojení ran, infekce, záněty cest dýchacích...

Autor: archiv Počasí nás hodilo jako by o dva měsíce dozadu, a to snad se vším všudy. S rýmou, prochladnutím, kašlem. Typické počasí i nemoci spíše pro počátek dubna nebo konec března. Sotva jsme se ohřáli na sluníčku, už zase utíkáme od ohniště na zahradě do tepla kuchyně. Co s tím? Vzdorujme počasí a zimě něčím dobrým a zdravým.

Napravit se to dá jednoduše - do jídelníčku si přidáme maximum zeleniny, nejlépe samozřejmě ve formě co nejčerstvějších salátů. Kupujeme co nejčerstvější zeleninu a hlavně pokud možno zkonzumujeme vše najednou – půlka papriky v ledničce bude zítra k vyhození. Co koupíme, to sníme. Neskladujeme nic, raději nakupujeme postupně, stále čerstvé suroviny. Důležité je - až se začneme cítit lépe - nesklouznout zase zpět k nezdravé stravě a tučnému rychlému občerstvení.

Je notoricky známo, kde vitamín C najdeme – hodně je ho v zelené petrželce, které bychom ovšem k pokrytí denní dávky museli spořádat celý koš. Česká kuchyně na jídla s větším množstvím petrželové nati nepamatuje, ještě tak sporadicky posypat polévku a dost. Zkusme ale zabrousit do kuchyně arabské, kde najdeme výborné saláty z petrželky, rajčat, česneku, s voňavým kořením, s kuskusem a podobně.

Nezapomínáme ale na „obyčejné“ brambory, které konzumujeme naopak ve větším množství, aniž si přítomnost vitamínů v nich nějak zvlášť uvědomujeme.

Vysoké množství vitamínu C mají šípky, papriky a černý rybíz. To jsou všechno výborné věci a měli bychom jich využít hlavně ve studené kuchyni. Ze šípků se kromě čaje dá vyrobit sladká pasta (pomazánka) za studena.

A nakonec jsou tu citrusy, ve kterých se množství vitamínu obvykle přeceňuje, ale zase jich spořádáme poměrně hodně.

-ag-Foto: Archiv In