Pevný a nenasákavý, to je asfaltový beton. Vznikne smícháním asfaltu (organické kapaliny) a kameniva. Tento materiál v sobě nesmí obsahovat žádné jíly, síru, slídu a jiné lehce odplavitelné částice. Hojně se využívá právě při stavbě vozovek a silnic.

Pokud se chystáte stavět něco z tohoto materiálu, ať už příjezdovou cestu nebo parkoviště, doporučujeme počkat na léto. V zimě se vám míchání takové směsi výrazně prodraží a stejně nedosáhnete takové kvality, jako má směs letní.

Univerzální cihlobeton vhodný pro všechny stavby

Cihlobeton je vhodný pro běžné stavby, ať už se jedná o zahradní domek, zídku, střechu. Cihlobeton vzniká spojením cementu a cihelného střepu. Cihlobeton je možné vyztužit i ocelovou výztuží.

Stavby z cihlobetonu mají podobné vlastnosti jako stavby z cihel. S tím rozdílem, že cihlobeton je neprůzvučný, takže vás nebude rušit hluk z ulice, projíždějící auta atd. Úplně nejlepší je cihlobeton zvolit, pokud se chystáte stavět energeticky pasivní domy.

Jako podstavec pod stroj nebo na pracovní desku oceníte mineralguss

Jedná se o moderní materiál. Tento beton skvěle tlumí nárazy, právě proto je to ideální pomocník do dílny. Téměř na něj nepůsobí teplotní změny. Dokonce můžete jednotlivé části tohoto betonu k sobě slepit. Jeho nevýhodou je ale vyšší finanční náročnost.

Na opravy reprofilační malta

Pokud máte stavbu již hotovou, ale z nějakého důvodu ji potřebujete opravit - má na sobě trhliny a tak dále - využijte reprofilační maltu. Je vhodná na opravu betonových a železobetonových konstrukcí. Malta se dobře přilepí na beton i ocel, je mrazuvzdorná a odolná proti brusu.

A co je to třída betonu?

Určitě jste se setkali i s tímto označením. Třída betonu neboli pevnost v tlaku. Čím vyšší číslo v označení je, tím je beton pevnější. Každé označení začíná písmenem C a pokračuje dvěma hodnotami, které říkají, jaká je charakteristická pevnost betonu na válec a na krychle.

Například tedy C 100/115 značí, že maximální válcová pevnost je 100 newtonů na minimetr čtvereční a maximální krychelná pevnost je 115 newtonů na minimetr čtvereční. Naopak třída C 8/10 značí, že beton je méně pevný.