Poklice zaujímají v kuchyňské lince poměrně hodně místa. Skladujeme je buď položené přímo na hrncích, ke kterým patří, nebo na stěně či na vnitřní straně dvířek kuchyňských skříněk ve speciálních drátěných úchytkách nebo celých poličkách. Poklice tlakového hrnce Specifická poklice, na které závisí, jak bude tlakový hrnec pracovat a zda bude bezpečný. Poklice moderních hrnců mají dvojitou pojistku a gumové těsnění i systém zavírání (páka) musí být bezvadné. Poklice nádob do mikrovlnné trouby Tyto poklice jsou důležité navíc tím, že snižují znečištění stěn trouby, na které by bez nich stříkalo připravované jídlo. Poklice mají malý otvor na odvod přebytečné páry, která se zase hned odvádí z trouby ven otvory na zadní straně. V mikrovlnné troubě připravujeme ponejvíce s pokličkou dušené maso, brambory a zeleninu. Poklice na pánve Moderní pánve s nepřilnavou úpravou většinou mají svou poklici, která bývá z tvrzeného skla, nerezová, nebo kombinovaná (například skleněná s nerezovým okrajem). Poklice na pekáče Těžké litinové pekáče mají vnitřní vrstvu glazovanou a stejné je to i s jejich pokličkou. Nádoby z varného skla mají poklice ze stejného materiálu, které na ně pevně nasedají díky své váze. Tady mohou být poklice i ve tvaru obdélníku. Poklice hrnců Jsou nejběžnější a běžné je i jejich použití. Většinou jsou z téhož materiálu jako hrnec – od nejstarších hliníkových typů, přes smaltované až po dokonalé moderní z ušlechtilé nerez oceli. Ucha (úchytky) poklic Rozhodují o tom, jak se nám bude s poklicí manipulovat, jak rychle a bezpečně ji odklopíme. Někdy se objevují i poklice dvouuché – ucha mají ze stran, ale většinou má poklice shora jedno ucho - může být přišroubované jako třeba plastový knoflík, nebo je vylisováno z jednoho kusu s poklicí – nerez úchytka v malé prohlubni. Ta není sice odolná proti horku, ale taková poklice zase nejvíce vydrží. Z materiálů úchytek se ještě nejvíce vyskytuje nerez, keramika, dřevo. Jedno mají všechny poklice, ať jsou jakéhokoliv druhu a materiálu, společné - když je neopatrně odklopíme, tak nás může v obličeji zasáhnout horká pára. Ruce chráníme chňapkami, pokud poklice nemá úchytky, které zůstávají studené – tedy dřevěné nebo plastové. Zejména v mikrovlnné troubě odklápíme poklici opatrně a vždy směrem od sebe. Poklici od tlakového hrnce můžeme sejmout až po jeho zchlazení a vyrovnání tlaků – dříve nám to rozdíl vnitřního a vnějšího tlaku nedovolí. Hrnec tedy na chvíli dáme pod studenou tekoucí vodu, kterou necháme proudit na poklici; jiný způsob je, že pojistkou upustíme většinu páry. -ag-