Aprílové počasí nám sice moc optimismu nepřidá, nicméně dlouhé noci jsou už pryč a sluníčko vyhání na zahrádce jeden květ za druhým. Ještě nám nedokvetly jarní cibuloviny a už nám kvetou okrasné keře. I když je v zahradě zase co obdivovat, nenecháme se ukolébat jarní krásou a pustíme se do zahradničení.

Výsadba okrasných dřevin a péče o trvalky

Vysazujeme okrasné dřeviny Hned na začátku měsíce je třeba dokončit plánovanou výsadbu okrasných dřevin. Budou to jehličnaté stromky, stálezelené keře a stromky, a kromě toho i popínavé rostliny. V tuto dobu je však třeba také vysadit opadavé dřeviny bez balu (tedy holé kořínky), jako je třeba růže. Abychom zabránili vysychání kořenů, všechny vysazené dřeviny nakopčíme a za slunných dnů budeme důkladně zalévat.

Mimořádnou péči budou v této době potřebovat trvalkové záhony, které by se bez našeho přispění zanedlouho proměnily v plevelný háj. Rašícím rostlinkám pak přispějeme přiměřenou dávkou vícesložkového průmyslového hnojiva a zálivkou v době sucha. Také si budeme pamatovat, že nastal příhodný čas k přesazování trvalek kvetoucích v létě a na podzim.

Pravý čas k založení nových záhonů a pročištění jezírek

Duben je rovněž nejvhodnějším obdobím k založení nových trvalkových záhonů a záhonků přírodního typu. Než se do toho pustíme, nezapomeneme zkypřit půdu a Založení nového záhonuvytrhat plevel i s kořeny. Před výsadbou je rovněž vhodné prohnojit půdu proleželým kompostem, kombinovanými hnojivy nebo doporučenými přípravky pro daný druh rostlin.

S příchodem jara nás čeká i povinnost vyčistit zahradní jezírko. Pokud jsme to neudělali již na podzim a nezajistili ho vhodným krytem proti spadanému listí, vybereme všechen spad nejenom z povrchu, ale též ode dna. Dle možností nejprve odpustíme vodu, ať máme lepší přístup. Jakmile nastane stálejší jarní počasí, pustíme se do výsadby vodních trvalek.

I tráva vyžaduje pozornosti

Také trávník, který ležel během zimních měsíců ladem, bude teď vyžadovat stálou pozornost. Plochy, ze kterých čerstvě slezl sníh, důkladně shrabeme, odstraníme odumřelé části rostlin a zárodky mechu, při větším napadení ošetříme přípravkem proti mechům. Ještě před vyrašením bude Hrábě použijeme na pročištění trávníků od odumřelých částí rostlinvhodné trávník provzdušnit pomocí vertikutátoru a pohnojit kompostem nebo jiným organickým hnojivem s dlouhodobými účinky. V době sucha už zase musíme trávu vydatně zavlažovat. Připravíme si také sekačku, jakmile se trvale oteplí, musíme začít s pravidelným sekáním.

Dvouletky, které jsme si předpěstovali nebo zakoupili v kelímku, je v tuto dobu už třeba co nejrychleji vysadit do volné půdy. Jsou to třeba macešky, pomněnky, slézová růže, náprstník nebo chýr. S výsadbou méně odolných cibulnatých a hlíznatých rostlin raději počkáme až na konec dubna, kdy se půda prohřeje. Nezapomeneme, že v tomto období můžeme sázet také pozdně kvetoucí trvalky, ale též kapradiny a traviny.

-ra-Foto: www.profimedia.cz