Rostliny, řeřicha, velikonoční výzdoba, velikonoční dekorace, velikonoční tabule, velikonoční stůl.Na Velikonoce nemusejí viset všude po stěnách pomlázky a z každého koutku umělé slepice a mísy plné čokoládových figurek. V přeplácaném interiéru zanikají i hezké věci. Zaměřme se proto na velké barevné plochy a zajímavé detaily. Takovou plochou může být nový žlutý ubrus, na který naaranžujeme sněhobílé nádobí, bílé ubrousky, svěží zeleň osení v miskách a žluté a bílé tulipány ve váze.

Květiny v neobvyklé podobě

Zlatý déšť a frézie jsou efektní naaranžované do nízkých keramických misek ve stylu ikebana. Aby v nich květiny držely, kupte v květinářství kovového ježka kenzan nebo aranžovací (houbě podobnou) hmotu. Položte je na dno misky a zapíchejte květy, listy a větvičky - efektní je zlatý déšť s listy vrby nebo mladými listy pivoněk. Zajímavé aranžmá vytvoříte z temně zelené mahonie se zubatými listy a žlutých narcisů. Možná najdete i kvetoucí mahonii (kvete drobně žlutě), což se s narcisy působivě doplní. I když Velikonocům je jakoby vyhrazená zelená a žlutá, zkuste přidat červené tulipány a oranžové petrklíče.

Barevné květináče

Nízké misky s osením, rychlenými narcisy a petrklíči položte na stůl a parapety, vyšší květináče oblečte do barev, a nemusíte úplně celé - u květináčů stačí kolem horního obvodu udělat vlnovku nebo linku temperou anebo třeba nalepit drobné papírové kostičky nebo kolečka jako mozaiku; když vás dekorace přestane bavit, jednoduše ji smyjete.

Něžné hyacinty

Efektní výzdobu nám udělají hyacinty v růžové a lila barvě v květináčích stejných barev - vypravte se proto pro takto barevné porcelánové obaly na kytky. Několikrát je pak můžete omotat hrubším provázkem uvázaným na uzel. Konce provázku namočte do dopisového pečetidla. Provázek smyje náznak barevného kýče a dokáže to, že těch sladkých barev nebude moc - spojení pastelových odstínů a hrubého materiálu je zajímavé a určitě vás překvapí. Hyacinty postavte na parapety zvenku, vyniknou i na terase nebo ve skupině v jarně zeleném trávníku. V místnosti je postavte na zastíněné místo, aby déle vydržely.

Barevný balkon

Exteriér nám skýtá široké pole k realizaci nápadů, jak sem přinést jarní barvy a velikonoční náladu. I malý balkon se může přímo rozzářit jarními barvami narcisů, modřenců a velkokvětých petrklíčů. Na podlahu dejte truhlíky a květináče (nejlépe hliněné), na parapety osení a větvičky vrby. Díky širokému spektru barev jsou vděčnou jarní dekorací velkokvěté petrklíče.

Velikonoční stromeček na terase

Malý jehličnan v květináči na terase, který nám sloužil jako stromeček vánoční, teď jednoduše převlečeme do jarního a ozdobíme velikonočně. Stačí vyměnit ozdoby. Tady je pár tipů. Ozdobte jej pár stonky umělé rozkvetlé třešně, na větvičky opatrně přicvakněte maličké tulipánky na kolíčku nebo posaďte na jehličí miniaturní žlutá kuřátka z květinářství nebo papírnictví.

TIP: Na terasu do keramických váz, květináčů a truhlíků dejte vodu a naaranžujte větvičky vrby, břízy (které jste předtím v teple nechali zazelenat) a zlatého deště. Barva terakota a k tomu jarní zelená a svítivě žlutá udělají divy. Na zelené větvičky zavěste pestré tenoučké stužky, které provlékněte otvory vyfouknutých vajíček - malovaných kraslic. Omalujte je jednoduše, nebo jen ponořte do barev, stužky vyberte stejné nebo kontrastní barvy. Dole udělejte uzel nebo mašli, aby vajíčka na stužce držela.

Velikonoční zahrada s vrbou

Výzdoba zahrady by měla být co nejpřirozenější a vycházet z daného vzhledu exteriéru. Zkuste vkusně ozdobit především to, co tam roste. K Velikonocům patří především vrba, jíva - a současně je stále moderní její efektní varianta vrba pokroucená (Salix x erythroflexuosa). Tu můžete dokonce lehce ořezat a větvičky dát do vody, až pustí kořínky, zapíchejte je do truhlíku do zeminy a ozdobte stužkami. Samotné vrbě v trávníku pak sluší pentle a pentličky, sisalové ozdoby, mašle a zavěšené kraslice. Ven můžete využít kraslic plastových, není to z odstupu vidět a nerozbijí se, když zafouká vítr. Ozdobit můžete velikonočně i větší stříbrný strom, jedli nebo borovičku na zahradě.

Pro další velikonoční tipy doporučujeme překliknout se na velikonoční speciál.

-ag-

Foto: www.isifa.com, www.thinkstock.cz