Laurel Hutchison se přistěhovala do torontské čtvrti dělnických domků před nedávnem. Ovšem maličké a staré domky, které zde stojí, nepatří zrovna do jednadvacátého století. A tak se učitelka rozhodla, že nechá dům přestavět. Nechtěla jen vymalovat a vyměnit okna. Chtěla zásadní přestavbu, aby dům splňoval požadavky tohoto tisíciletí nejen na design, ale i po technologické stránce. Jenže tu bylo dost problémů. Tím největším byly peníze. Měla výrazně omezený rozpočet. Druhý problém byl stav domku. Nebyl moc dobrý.

Zdroj: Youtube

Zvedli dům

Postavit nový dům na tomhle místě nešlo. Je to památková zóna, a pokud by zde někdo chtěl stavět, stavební řízení by se protáhlo na nesmyslně dlouho a výsledek by byl nejistý. Aby se toho dosáhlo bez zdlouhavého schvalovacího procesu, který by Laurel donutil opustit svůj dům déle, než by si mohla dovolit, musel být dům navržen a povolen jako rekonstrukce. Avšak krátce poté, co stavbaři začali pracovat, zjistili, že vrchní část základů vyžaduje zásadní opravu. Obvykle by to znamenalo sundání zdí nad základy, což by bylo v rozporu s městskými předpisy, které vyžadovaly, aby alespoň 50 % vnějších zdí zůstalo na místě, aby projekt byl považován za "rekonstrukci" a ne "novou stavbu" (což by spustilo schvalovací proces). Řešení spočívalo v dočasném zajišťovacím systému, který zavěsil nadzemní část domu ve vzduchu, aby dělníci mohli opravit základy a zároveň splnit požadavek stavebního inspektora, že alespoň 50 % původních zdí zůstane na místě. Tento úspěch v oblasti inženýrství, architektury a stavebnictví byl částečně umožněn díky pochopení souseda, který dovolil stavebníkovi použít jeho betonovou terasu jako opěrnou zeď pro dočasný zajišťovací systém.

Jako nový dům

S původními základy, výškou zdí, úhly střechy a poměrem oken a zdí předem stanoveným městskými pokyny pro rekonstrukci byl návrh pečlivě zpracován tak, aby se zachovala původní forma domku pro dělníky a zároveň ho modernizoval. Hlavní návrhové kroky zahrnovaly změnu uspořádání podél delší osy, zaměření na jižní nádvoří a vytvoření pocitu rozpínání prostoru prostřednictvím nové střechy. Ta zajišťuje přísun přirozeného světla a vzduchu. Další otvory byly zavedeny pro přísun světla z různých směrů a také se propojil interiér se zahradou. Zároveň ale všechna okna musela nabízet soukromí – nesmělo být dovnitř vidět.

Laurel prostě toužila po dostatku světla, klidu a soukromí uprostřed městského ruchu. Dům se tak proměnil v místo, kde světlo a stín tvoří atmosféru, ve které se Laurel cítí sama, ale ne osamělá. I přes minimalistický vzhled je dům vždy plný života. Severní stěna vysoká skoro pět metrů, která tvoří pozadí hlavních obytných prostor, slouží jako plátno pro střídání barev, světla a stínů během dne a ročních období, včetně stínohry z městského lesa na západní straně Craven Road.

Dům se skládá ze čtyř místností: kombinovaného vstupu, obývacího pokoje, jídelny a kuchyně; malého ateliéru, který může pojmout jednolůžkovou postel; koupelny s pračkou; a hlavní ložnice. Tento jednoduchý půdorys byl ale tvořen s ohledem na stárnutí majitelky. Kuchyň je ve tvaru písmene U pro snadný pohyb, najdeme tady i bezbariérovou koupelnu připravenou pro případnou instalaci madel; LED osvětlení a odolné povrchy pro snížení nákladů na údržbu a energie; místo na spaní pro potenciální pečovatelku a verandu navrženou tak, aby mohla být osazena bezbariérovým vstupem a chráněna stříškou před nepřízní počasí.

Firma využila rozpočet co nejlépe tím, že recyklovala co nejvíce materiálu. Aby byl dům odolný, energeticky účinný a ekonomický na údržbu, použili snadno dostupné materiály, jako je vlnitý plech s galvanizovaným povrchem pro vnější obklad a střechu, a předem dokončené dřevěné podlahy.

Celá stavba je energeticky co nejpropracovanější, aby se snížily náklady na vytápění. Okna jsou natočena tak, aby v létě nepřehřívala interiér a přitom v zimě dávala co nejvíce solárních zisků, stěny jsou špičkově zatepleny a jen těmito úpravami se snížila spotřeba energií o 60 %.

  • Projekt: Craven Road Cottage
  • Lokace: Toronto, Kanada
  • Podlahová plocha: 67 m2
  • Autor a zdroj: AMA