Nacházíme se totiž na Novém Zélandu, konkrétně v Greytownu, což je patrně nejstarší vnitrozemské město tohoto ostrova. Místo, kde stojí dnes představovaný dům, je historické tím, že zde údajně těch prvních šest průkopníků po příjezdu přespalo a vytvořili si tady dočasný tábor, než vytyčili pozemky, které byly městu vyhrazeny.

Zdroj: VLM

To se stalo v roce 1854. Jen o kousek dál pak stojí například původní dům starosty z šedesátých let devatenáctého století a ještě o kousek dál pak byla zastávka dostavníků a stáje.

Mladí lidé s úctou k historii

Mladí lidé získali tento pozemek, který byl vlastně jen málo využívaný. Chtěli si na něm postavit dům, ale věděli, že ne všechno si mohou dovolit. A ani si dovolit nechtěli. A tak navštívili kancelář Holmes Architecture a začali probírat možnosti, jak by nový dům mohl vypadat. Chtěli se odkazovat na místní architekturu, ale jelikož nechtěli patrový dům, bylo to obtížnější. Pak jim ale padl pohled na stáje pro koně a dostavníky, které jsou na druhém konci města. Jsou staré, zašlé, ale je přesně vidět, k čemu byly určené. Jednoduchá a účelná stavba s pultovou střechou a přesahem byla jasnou volbou.

Podle tohoto vzoru tak postavili i svůj dům. Nízká stavba s šedivými stěnami a kontrastujícím dřevěným obložením má přesah střechy i se slunolamy. A tak letní severní slunce (jsme na jižní polokouli) se do interiéru nedostane, zatímco zimní ploché jej nádherně prohřeje.

Celá stavba je velmi jednoduchá. Nešlo ani tak o to, dodržet jednoduchost původních stájí, ale majitelé měli velmi omezený rozpočet. Dlouhá stavba tam nemá žádné velké výstřelky, na jedné straně je garáž, pak následují tři pokoje a koupelna a pak velká prostora kuchyně s obývacím pokojem a jídelnou. Na vybavení bytu jasně vidíme nedostatek peněz. Tohle nejsou žádné designové sedačky, ale historické kousky po rodičích a z bazarů. Přesto stavba oplývá pohodou.

  • Projekt: Horse & Cart House
  • Lokace: Greytown, Nový Zéland
  • Zastavěná plocha: 174 m2
  • Velikost pozemku: 940 m2
  • Foto: Andre Vroon
  • Autor a zdroj: Holmes Architecture