Na klidné ulici hraničící s lesem Chapultepec v hlavním městě Mexika se nachází nenápadná zeď ze sopečného kamene. Ta vede ke vchodu, kde se na konci pozemku vyhřívá ve slunečním světle efektní strom žakaranda. A u něj stojí dům, jehož základním konstrukčním materiálem je beton. Překvapivě, když jde o tak přírodní stavbu. Ono to ale vůbec nevadí. Beton je totiž jen nosná část.

Zdroj: VLM

Přízemí slouží jako společenský prostor a plynule navazuje na zahradu, čímž vzniká harmonická souhra interiéru a exteriéru. Jádro stavby, v němž se nachází schodiště a servisní zóny, stoupá vertikálně a ukotvuje zbytek vnitřních prostor. V horních dvou úrovních se nacházejí ložnice, které nabízejí výhled na koruny stromů z ptačí perspektivy. A konečně střešní zahrada slouží jako vyhlídkové a meditační místo, částečně zastíněné dřevěnou pergolou. Z letecké perspektivy se rezidence jeví jako bujná vegetační oáza uprostřed městské zástavby.

Casa Erasto, jak se dům nazývá, zajímavě vpouští zážitek z klidu a zelené scenérie do rodinného domu. Nabízí romantické výhledy do okolí a vytváří pocit prostornosti a soukromí i na kompaktní ploše. Je to prostě oáza klidu uprostřed rušného města.

  • Projekt: Casa Erasto
  • Lokace: Ciudad de Mexico, Mexiko
  • Foto: Ricardo de la Concha a Studio Chirika
  • Autor a zdroj: Vertebral