Tento návrh rodinného domu v oblasti Hlubočep je příkladem architektury, která se snaží reagovat na okolní kontext a přirozené prostředí. Budova se nachází v blízkosti Dalejského potoka, který vytváří biokoridor, a je obklopena chaotickou a náhodnou zástavbou. Architekti z RO_AR Szymon Rozwałka architects se rozhodli vytvořit stavbu, která by integrovala přírodní kontext dovnitř pozemku a do interiérů, zatímco zároveň odděluje domov od městského prostoru.

Zdroj: VLM


Forma stavby zároveň řeší nutnost správného osvětlení místností přirozeným světlem, otázku "úzkého" vjezdu a problematickou lokalizaci sousední budovy na hranici pozemku ze strany jihu.

V prvním kroku architekti navrhli stavbu, která byla vytvořena metodou deformace terénu. Terén měl ze severozápadní strany plynule přecházet v umělý kopec, do kterého měl být dům umístěn. Z jihovýchodní strany měl být "kopec" podříznut, což by umožnilo vytvořit vstupní patio pod budovou, která byla v té části vytvořena jinou, pravoúhlou geometrií.

Vzhledem k nutnosti omezit rozpočet bylo nezbytné výrazně zmenšit původně navrženou budovu. Architekti se rozhodli pro riskantní způsob přímého odříznutí "nepotřebných" prvků, což muselo výrazně zasáhnout do konečného výsledku. Takové vědomě primitivní a přímé odříznutí místy přineslo překvapivě dobré účinky, jinde byl efekt horší. Další změny se týkaly zadního “organického” traktu, kde se ale úpravy prakticky nijak nedotkly vnitřních prostor, které vznikly původním konceptem střetu dvou geometrií – pravoúhlé a organické.

  • Studio: RO_AR Szymon Rozwałka architects
  • Autor: Szymon Rozwałka
  • Zastavěná plocha: 268 m²
  • Hrubá podlahová plocha: 331 m²
  • Užitná plocha: 260 m²
  • Fotografie: Viola Hertelová

Zdroj: Linka News