Na titulní fotografii vidíte střední část domu se zastřešeným nádvořím, která je vlastně hlavním obytným prostorem celého dvojobjektu. O domě, který navrhli společnými silami asociace FARM a KD Architects, bychom mohli mluvit jako o dvou nezávislých atomech spojených jednou centrální vazbou, ale spíš bude lepší o něm mluvit jako o kompaktní čínské zahradě. Je totiž stavěný tak, aby splňoval nároky a filosofii této zahrady. Poznáte to jak v detailech (třeba v šesti stromech rostoucích na nádvoří skrz střechu), tak i v celku. Smysl pro detail, rytmizaci i její narušení (podívejte se například na betonovou výrazně prolamovanou zeď a srovnejte ji s oválným, tedy nesouměrným otvorem ve střeše) přesně a čistě odkazuje na zahrady, které najdeme ještě po mnoha staletích na mnohých místech Číny.

dům jako čísnká zahrada - Wall house






Krajinomalebný systém prorůstání stromů skrz střechu je použit i na ploše, která slouží jako centrální společenská část. To, že je centrální, není jen fráze. Každá z částí totiž disponuje svým vlastním zázemím, ložnicemi i zábavními centry, a to tak, aby druhá strana nebyla rušena. Uprostřed se pak dvě generace mohou střetávat.

Výrazná separace je pak zřetelná z prvního patra, kde nad ohromnou základní zazeleněnou střechou vystupují dvě separátní první patra, kde bydlí majitelé tohoto domu. Mají tu vše, co potřebují ke svému pohodlí. Takže na straně syna je například i posilovna, na straně rodičů odpočinková místnost a ohromná šatna.

Foto credit: FARM