Samozřejmě, že to nehrozí. Při pohledu zezdola je jasně vidět, že dům je bezpečně umístěný svými betonovými základy ve skále. Ovšem při bočním nebo horním pohledu se trochu svírá žaludek.

Požadavek majitelů byl, aby na tomto místě postavili architekti dům, který se co nejvíce bude přizpůsobovat okolí. Dům, který bude sice rozměrný, luxusní a efektní, ale z okolí bude spíš nenápadný. A tak architekti vytvořili koncept na dvou betonových krabicích. Jedna je postavena napříč svahem, druhá podél. Prosklená část se pak přimyká k oběma.

Vzhledem ke svahu nepřekvapí, že vstupní část a ložnice majitelů je vlastně v té nejvyšší části, tedy ve třetím podlaží domu. O patro níž je pak společenské centrum s obývacím pokojem otevřeným skly do všech stran, pracovnou, knihovnou, kuchyní a jídelnou.

Foto: Maxime Brouillet Autor: Oficiální zdroj Foto: Maxime BrouilletAutor: Oficiální zdroj

Úplně dole je pak lázeňská část, kde najdeme saunu, venkovní vířivku (ale shora krytou přemostěním horním podlažím). Jednoúrovňový horizontální box pak je koncipován jako hostovský a s lehkým odstupem navazuje právě na saunu a dělá z části podlahu pro obývací pokoj a terasu.

Exteriér pracuje s betonem jako silným protipólem velkých balvanů skály a s cortenem jako moderním materiálem, který ovládá příroda. Samozřejmě, že přírodu tu zastupuje hlavně skutečné dřevo. Jde o mahagon, který má vynikající vlastnosti co do výdrže, kvality a hojnosti odstínů na jediném prkně.

Ještě na jednu drobnost bychom měli upozornit. Do domu se totiž od parkoviště chodí po lávce. Úzké lávce v noci osvětlené, levitující a jakoby pokračující až do lesa někam do dáli.

  • Autor: yh2
  • Foto: Maxime Brouillet