Odpovězme si upřímně. Nezboří. A to ani, když nejde o prosté převrácení pater, ale o zcela jiné logické uspořádání. Společenské části na jedné straně domu v obou patrech, na druhé pak soukromé.

Proč? Představte si, že máte dům u silnice. Ložnice k ní přivrácená asi nebude úplně komfortní. A někdo z rodiny si toho černého Petra vytáhnout musí. Ale vlastně nemusí. Stačí dům přetvořit tak, jako to udělalo architektonické studio RZLBD (odvozeno od hlavního architekta Reza Aliabadiho).

Dům je ale zajímavý i z mnoha dalších hledisek. Tak například pracuje s výškami stropů. Tam, kde člověk potřebuje prostor a rozlet, tedy v obývacím pokoji nebo kuchyni a jídelně, je strop nejvyšší. Snižuje se do zadní části k pokojům zadní části rezidence.

Zajímavé je také prosvětlení prostoru. Ve střeše jsou dva světlíky, které přivádějí světlo až do dolního patra, protože v patře prvním jsou záměrně vykrojeny průhledy. Tento prostor světla pak není dle očekávání bílý jako sníh, aby se světlo odráželo co nejvíc, ale je obložen cedrovými lamelami. Vytváří pocit tepla a grandiozity, jak stoupají k výškám.

V patře po překročení tohoto mostového průchodu v přízemí se dostanete do flexibilní rodinné místnosti. Toto přináší malou dřevěnou terasu postavenou na stávající garáži. Na druhém konci mostu je vzdušná domácí kancelář, která poskytuje prostor pro dva.

  • Projekt: Flipped House
  • Foto: Burxu
  • Autor a zdroj: RZLBD