Majitel, který si z dětství v Iowě uchovává příjemné vzpomínky na nekonečné ploché lány, požadoval stavbu kombinující současnou estetiku s geometrií jednoduché stodoly. Dům, zastrčený na konci dlouhého pole, je chráněn mírným vyvýšením pozemku na západě. Pole je obhospodařováno přilehlou farmou.

Celou novostavbu obklopují původní trvalky s divokými květinami a malé plochy trávníku. Situování a umístění stavby jsou pro projekt velmi důležité. Pohled na západ totiž ohraničuje pouze obloha a pole. Dům je umístěn tak, aby využíval tohoto rozsáhlého, krásného a velmi jednoduchého setkání oblohy a trávy a aby našel co nejvíce středozápadní nesmírnosti, kterou nacházel majitel ve zvlněné topografii Virginie. Dva obří bílé duby pak vévodí zadní části domu, který se k nim tiskne tak blízko, jak jen to jde.

Jednoduché umístění hlavních obytných prostor a soukromých ložnic do samostatných objemů propojuje obě křídla přehlednou kuchyní. Jižní obytný prostor se tak těší rozsáhlými prosklenými otvory na západ a jih, zastíněnými velkorysými verandami a přesahy, plynulým prodloužením malého pěstěného trávníku.

Měděná střecha je navržena s ohledem na trvalost a fasáda je opláštěna cypřišovým dřevem z regionálních zdrojů, odolným vůči povětrnostním vlivům. Svislé cypřišové obložení pak i mírně překrývá okenní rámy. Také okenní parapety jsou vyrobeny z měděného plechu. Cypřiš, měď a kámen v exteriéru doplňují v interiéru dveře, okna a skříně z bílého dubu.

Čtěte také

Vaření piva

Čtěte také

Uvařte si sami doma pivo

Energetická zátěž je snížena na minimum díky kvalitnímu stínění a pečlivému umístění na pozemku, a také díky technické specifikaci stavby. Okenní otvory vyplňuje vysoce kvalitní trojsklo. Střecha je izolována dvojnásobně proti technickým požadavkům. Všechno technické vybavení domácnosti včetně osvětlení je vybíráno s nejvyšším ohledem na účinnost. Malé množství energie, kterou stavba potřebuje, je tak více než dostatečně pokryto solární elektrárnou.

  • Projekt: Mossy Rock
  • Lokace: Virginie, USA
  • Podlahová plocha: 264 m2
  • Foto: Scott Smith Photography, Will Kerner Photography, Stephen Barling Photography
  • Autor a zdroj: Bushman Dreyfus Architects