Za zrodem domu rozhodně nestojí obvyklý příběh. Nevznikl totiž podle návrhu architektonického studia – kompletní podobu vymysleli budoucí majitelé. První plány spatřily světlo světa v roce 2018. „Jejich autorkou byla maminka mého muže, která celý tenhle dům pro naši pětičlennou rodinu vymyslela a nakreslila,“ říká majitelka Alena Jonášová. Autorka ve svých návrzích vycházela z prototypu dřevostavby firmy RD Rýmařov, která potom celý dům včetně vnitřního zařízení postavila na klíč.

Zdroj: VLM

Zajímavé je, že celá rodina včetně prarodičů jsou zdravotníci – manželé Jonášovi pracují jako zdravotní sestra a lékař a lékařkou je i matka pana Jonáše, autorka domu. „Celý život se zajímá o architekturu a zařizování interiérů – její první prací v tomto oboru se stal dům pro manželova bratra. Výsledek byl perfektní, domyšlený do nejmenších detailů, tak jsme se na tchyni také obrátili,“ uvádí paní Jonášová.

Dřevostavba potřebuje plán

Jonášovi se rozhodli pro dřevostavbu, což v praxi znamenalo všechno dopodrobna naplánovat – ve zděném domě se ještě může něco dovrtat, vezdít nebo poupravit, ale dřevostavba tyto možnosti neposkytuje. „Museli jsme mít s manželem rozmyšlený opravdu každý výklenek, poličku i elektrickou zásuvku,“ vzpomíná majitelka. Detaily zařízení potom už obě ženy řešily společně – zatímco starší se chopila funkčního rozvržení prostor, Alena Jonášová se zabývala výběrem materiálů, osvětlení a detaily nábytku.

Zázrak v sedmi týdnech

Skoro o dva roky později předaly skvěle rozkreslený projekt firmě RD Rýmařov, která všechny návrhy akceptovala a výkresy převedla do podoby prováděcího projektu. Samotná stavba začala v létě, když se rozjížděla pandemie covidu.

„Začátek stavby byl opravdu zázrak – dům nám rostl před očima,“ popisuje Alena Jonášová. „Obvykle firma staví domy do čtyř týdnů, náš byl složitější, ale přesto za sedm týdnů vypadal jako dnes. Horší už to bylo se zařízením – kvůli uzavření obchodů jsme museli všechno nakupovat přes internet, nic jsme si nemohli osahat.“

Kombinace materiálů i barev

Přes všechny překážky ale výsledek dopadl nad očekávání. Originálním spojením materiálů se pyšní třeba kuchyň kombinující dubovou dýhu s nátěrem tmavě šedým matem. Kromě vzhledu zaujme i promyšlenou funkčností s množstvím rafinovaných nik a úložných prostor, kde má všechno své místo uvnitř, takže se zde pořádek udržuje sám. „Další výhodou kuchyně je tajná spíž skrytá za dřevěnou stěnou. Mít chladnou spíž pěkně po ruce byl můj sen,“ vysvětluje spokojená majitelka.

V otevřeném obytném prostoru v přízemí je stejně jako všude v domě dubová podlaha a převládá tu modro-zelená barevnost. „Zelenou vůbec nevnímám jako barvu, je jí kolem nás tolik, že ji vlastně cítím jako neutrální, takže to byla jasná volba. A modrá k ní? Viděla jsem modré křeslo, které mě opravdu zaujalo, koupili jsme ho a dolní interiér naladili do této kombinace,“ objasňuje Alena Jonášová volbu barev, která je možná nezvyklá, ale citlivá a působí uklidňujícím dojmem.

Za zmínku určitě stojí také hodiny, respektive prostor za nimi. „Je to vývod do komína a počítáme s tím, že tam jednou budou stát krbová kamna,“ ukazuje majitelka.

Servisní a úložné prostory

Součástí přízemí je kromě obývacího pokoje propojeného s kuchyní a jídelnou ještě otevřená vstupní hala, pokoj pro hosty se samostatnou sprchou a toaletou a technická místnost, kam se vešlo čerpadlo, kotel, pračka, sušička a další technické náležitosti. Využitý je i zkosený prostor pod schody, v němž se skrývá veškerá kabeláž. Z haly vede také vstup do garáže a i tady se uplatnila snaha o co nejpraktičtější a zároveň elegantní řešení. Garáž je totiž rozdělená, jedna část slouží pro auta a druhá jako sklad zahradní techniky a dalších věcí k údržbě zahrady.

Místo na přitulení

Horní podlaží poskytuje rodině soukromí. Ložnice rodičů je průchozí na terasu nad garáží, koupelna překvapí temně modrým provedením s neobvyklými doplňky. K ložnici rodičů stejně jako k dětským pokojům patří šatna.

Také k oběma dětským ložnicím přiléhají koupelny – holčičí dvojčata mají v té svojí dvě zrcadla a umyvadla. „Teď je jim šest, ale až budou větší, nebudou se hádat, která se může kdy šlechtit,“ říká s úsměvem Alena Jonášová. A upozorňuje ještě na jednu zvláštnost: v holčičím pokoji, který půjde v budoucnu rozdělit na dva samostatné, měří postele na šířku 120 cm. „To aby si holky mohly k sobě vlézt nebo abychom měli všichni místo na přitulení,“ vysvětluje spokojená maminka tří dětí.

Ani po dvou letech užívání si majitelka nemůže dům vynachválit. „Má všechno, co jsem od něj chtěla – je světlý, prostorný a otevřený, navíc perfektně funguje a díky úložným prostorům je snadno udržovatelný. Každý den v něm mi dělá radost,“ uzavírá Alena Jonášová.


Základní údaje

  • Autor: Vladěna Jonášová
  • Projektant: Jiří Lužný
  • Dodavatel: RD Rýmařov
  • Zastavěná plocha: 180 m2
  • Užitná plocha: 228 m2
  • Obvodová konstrukce: dřevostavba
  • Fasáda: fermacell, termofasáda Baumit
  • Okna: TWI Group
  • Dveře: TWI Group (vnitřní Kasard)
  • Podlahy: Quick Step, Dub 40088
  • Vytápění: tepelné čerpadlo Daikin Altherma

Tento článek jste mohli najít v časopisu Dům & Zahrada 2/23.